Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik z budyniem cynamonowym






     Kolejne z bardzo fajnych, szybkich ciast. Nakład pracy niewielki a smak rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw pierwsza to jasne ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina babkę, następnie jabłka, budyń cynamonowy i ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Bardzo fajne, lekkie ciasto przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej je. Polecam!



Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 200 g mąki 
  • 180 g roztopionego masła 
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 1/2 cytryny 

Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 700 ml mleka 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia
Foremka 20x30 cm


     Około 550 ml mleka gotujemy a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, wsypujemy cukier i cynamon. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę. Mieszamy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jabłka obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
     Jajka ubijamy z cukrami do momentu aż masa zrobi się jasno żółta, następnie zmniejszając obroty wlewamy cienkim strumykiem przestudzone masło. Gdy już wszystko ładnie się połączy delikatnie mieszając wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki, następnie układamy jabłka i budyń. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie wykładamy na budyń. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







Komentarze

  1. Mmm, jakie to musi być obłędne połączenie! Budyń cynamonowy i jabłka.. wspaniałe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie! i jak podane :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, taak...jedzenie musi byc mega przyjemne :-))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaintrygowałaś mnie tym budyniem cynamonowym. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, ciasto stworzone dla mnie :) Uwielbiam cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu przyjemnie się również na nie patrzy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby zwyczajna a jednam ma to coś..budyń! Uwielbiam dodatek budyniu w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten cynamonowy budyń to jak wisienka na torcie:) Ciasto obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O bardzo fajny pomysł na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdjęcia mnie powalają <3

    OdpowiedzUsuń
  12. oo.. jabłecznika z budyniem nie jadłam, brzmi kusząco, uwielbiam obie te rzeczy! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Aaaa, nie mogę! Patrzę i robię się głodna! Jak Ty możesz kusić tu bezkarnie takimi wypiekami :D Wyobrażam sobie smak tego ciasta. Koniecznie, koniecznie muszę je zrobić. Zapisuję przepis :)
    PS: bardzo podobają mi się zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mnie ten budyń cynamonowy kusi, bardzo...!: )

    OdpowiedzUsuń
  15. Nastrojowe ciasteczko, uwielbiam budyń:)

    OdpowiedzUsuń
  16. budyń, jabłka? czego chcieć więcej, ach cudo:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pewnie świetnie smakuje i do tego ten elegancki wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto mnie kusi... a do tego te piękne zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz