Kolejne z bardzo fajnych, szybkich ciast. Nakład pracy niewielki a smak rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw pierwsza to jasne ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina babkę, następnie jabłka, budyń cynamonowy i ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Bardzo fajne, lekkie ciasto przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej je. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 180 g roztopionego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1/2 cytryny
Budyń:
- 2 budynie śmietankowe
- 700 ml mleka
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Około 550 ml mleka gotujemy a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, wsypujemy cukier i cynamon. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę. Mieszamy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jabłka obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka ubijamy z cukrami do momentu aż masa zrobi się jasno żółta, następnie zmniejszając obroty wlewamy cienkim strumykiem przestudzone masło. Gdy już wszystko ładnie się połączy delikatnie mieszając wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki, następnie układamy jabłka i budyń. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie wykładamy na budyń. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Mmm, jakie to musi być obłędne połączenie! Budyń cynamonowy i jabłka.. wspaniałe;)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! i jak podane :]
OdpowiedzUsuńOch, taak...jedzenie musi byc mega przyjemne :-))))))))
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tym budyniem cynamonowym. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, ciasto stworzone dla mnie :) Uwielbiam cynamon.
OdpowiedzUsuńOlu przyjemnie się również na nie patrzy :D
OdpowiedzUsuńNiby zwyczajna a jednam ma to coś..budyń! Uwielbiam dodatek budyniu w ciastach :)
OdpowiedzUsuńTen cynamonowy budyń to jak wisienka na torcie:) Ciasto obłędne:)
OdpowiedzUsuńO bardzo fajny pomysł na ciasto.
OdpowiedzUsuńZdjęcia mnie powalają <3
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńoo.. jabłecznika z budyniem nie jadłam, brzmi kusząco, uwielbiam obie te rzeczy! :D
OdpowiedzUsuńAaaa, nie mogę! Patrzę i robię się głodna! Jak Ty możesz kusić tu bezkarnie takimi wypiekami :D Wyobrażam sobie smak tego ciasta. Koniecznie, koniecznie muszę je zrobić. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPS: bardzo podobają mi się zdjęcia!
Bardzo mnie ten budyń cynamonowy kusi, bardzo...!: )
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNastrojowe ciasteczko, uwielbiam budyń:)
OdpowiedzUsuńbudyń, jabłka? czego chcieć więcej, ach cudo:D
OdpowiedzUsuńPewnie świetnie smakuje i do tego ten elegancki wygląd.
OdpowiedzUsuńCiasto mnie kusi... a do tego te piękne zdjęcia :)!
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuń