Na blogu znajdziecie przepis na kapustę z grzybami o tu, ale przygotowanie jej należy zacząć 3 dni przed świętami. Ten przepis jest szybszy, prostszy i łatwiejszy. W smaku bardzo dobra a może nawet i lepsza bo grzybów w tym przepisie w bród. Czasami ciężko się od niej oderwać. Na blogu znajdziecie przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne do barszczyku.
Kochani to już ostatni przepis przed świętami dlatego chciałabym z całego serca życzyć zdrowych, spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych osób. Wspaniałych, wymarzonych prezentów no i samych smakowitych pyszności.
Pozdrawiam serdecznie Ola :D
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej!)
- 500 g pieczarek
- 50 g suszonych, leśnych grzybów
- 2 średnie cebule
- sol, pieprz
- olej do smażenia + 1 łyżka masła
Przynajmniej 2 godzin wcześniej zalej grzyby leśne gorącą woda i odstaw. Następnie przelej do garnka i gotuj przez 20 minut. Wyciągnij z wody i pokrój w paseczki. Kapustę zalej wodą i gotuj 30 minut. Jeśli będzie bardzo kwaśna odlej wodę i nalej świeżą i gotuj 5 minut. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone pieczarki podsmażaj aż wyparują soki z grzybów. Odlej do szklanki trochę wody z kapusty a resztę odcedź. Kapustę przełóż do garnka, dodaj pieczarki, grzyby leśne, wodę z grzybów, masło i dopraw sola i pieprzem. Gotuj wszystko razem około 15 minut. Odstaw w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.
Wesołych Świąt, a przede wszystkim zdrowia i spokoju :*
OdpowiedzUsuńKlasyka, którą uwielbiam :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń