23.12.2017

Kapusta z pieczarkami




              Na blogu znajdziecie przepis na kapustę z grzybami o tu, ale przygotowanie jej należy zacząć 3 dni przed świętami. Ten przepis jest szybszy, prostszy i łatwiejszy. W smaku bardzo dobra a może nawet i lepsza bo grzybów w tym przepisie w bród. Czasami ciężko się od niej oderwać. Na blogu znajdziecie przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne do barszczyku.


Kochani to już ostatni przepis przed świętami dlatego chciałabym z całego serca życzyć zdrowych, spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych osób. Wspaniałych, wymarzonych prezentów no i samych smakowitych pyszności. 
Pozdrawiam serdecznie Ola :D


Składniki: 
  • 1 kg kiszonej kapusty (nie kwaszonej!) 
  • 500 g pieczarek 
  • 50 g suszonych, leśnych grzybów
  • 2 średnie cebule 
  • sol, pieprz 
  • olej do smażenia + 1 łyżka masła 

                   Przynajmniej 2 godzin wcześniej zalej grzyby leśne gorącą woda i odstaw. Następnie przelej do garnka i gotuj przez 20 minut. Wyciągnij z wody i pokrój w paseczki. Kapustę zalej wodą i gotuj 30 minut. Jeśli będzie bardzo kwaśna odlej wodę i nalej świeżą i gotuj 5 minut. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone pieczarki podsmażaj aż wyparują soki z grzybów. Odlej do szklanki trochę wody z kapusty a resztę odcedź. Kapustę przełóż do garnka, dodaj pieczarki, grzyby leśne, wodę z grzybów, masło i dopraw sola i pieprzem. Gotuj wszystko razem około 15 minut. Odstaw w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.





3 komentarze:

  1. Wesołych Świąt, a przede wszystkim zdrowia i spokoju :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka, którą uwielbiam :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...