Krążki cebulowe to idealna przekąska na sylwestra. Rewelacyjnie smakują zamoczone w sosiku podane z piwem jak i dodatek do mięs. Krążki cebulowe przed smażeniem marynowane są w maślance dzięki temu zmiękną i pozbędziemy się cebulowej goryczki. Smakują na ciepło i na zimno.
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 500 ml maślanki
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200-220 ml piwa jasnego
- około 1L oleju
Cebule pokrój w 0,5 cm paski włóż do miski i zalej maślanką. Przykryj i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Na talerz wsyp 100 g mąki pszennej i obtocz cebulę. W drugiej misce wymieszaj pozostałe mąki, sól, paprykę i wlej tyle piwa żeby ciasto miało konsystencję jak na placki (ciasto robimy tuż przed smażeniem!). Do frytkownicy albo garnka wlej olej i zagrzej. Przed włożeniem cebuli sprawdź czy olej jest porządnie rozgrzany np. wrzucając kawałek chleba jeśli zacznie się smażyć znaczy to znak że można wkładać plasterki cebuli. Wkładaj 4-5 plasterków i smaż na rumiano około 3 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Nigdy takich nie jadłam :D Fajne!
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńOoo jakie fajne:) Idealna przekąska do piwa
OdpowiedzUsuń