28.12.2017

Krążki cebulowe




         Krążki cebulowe to idealna przekąska na sylwestra. Rewelacyjnie smakują zamoczone w sosiku podane z piwem jak i dodatek do mięs. Krążki cebulowe przed smażeniem marynowane są w maślance dzięki temu zmiękną i pozbędziemy się cebulowej goryczki. Smakują na ciepło i na zimno.



Składniki: 
  • 3 średnie cebule 
  • 500 ml maślanki
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 100 g mąki kukurydzianej   
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 200-220 ml piwa jasnego 
  • około 1L oleju 
               
              Cebule pokrój w 0,5 cm paski włóż do miski i zalej maślanką. Przykryj i włóż do lodówki na  minimum 30 minut. Na talerz wsyp 100 g mąki pszennej i obtocz cebulę. W drugiej misce wymieszaj pozostałe mąki, sól, paprykę i wlej tyle piwa żeby ciasto miało konsystencję jak na placki (ciasto robimy tuż przed smażeniem!). Do frytkownicy albo garnka wlej olej i zagrzej. Przed włożeniem cebuli sprawdź czy olej jest porządnie rozgrzany np. wrzucając kawałek chleba jeśli zacznie się smażyć znaczy to znak że można wkładać plasterki cebuli. Wkładaj 4-5 plasterków i smaż na rumiano około 3 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.





3 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłam :D Fajne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo jakie fajne:) Idealna przekąska do piwa

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...