29.12.2017

Kofty z wieprzowiny



           
               Kofta to szaszłyk z mięsa mielonego doprawiony orientalnymi przyprawami. Ja proponuje koftę taką na raz, taki chaps. Można łatwo nadziać ją na wykałaczkę, zanurzyć w sosie i zjeść.  Nie potrzebujemy talerza dlatego świetnie się sprawdzi na szwedzkim stole i na różnego rodzaju domówkach. Bardzo łatwo i szybko się je robi. Mięso można przygotować wcześniej a w trakcie imprezy włożyć do piekarnika na 10 minut.


Składniki: 
  • 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie łopatka) 
  • 50 g mielonego czerstwego chleba (bez skórki) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1/2 ostrej papryki 



               Wszystkie składniki kofty porządnie wymieszaj. Uformuj małe, podłużne kotleciki (wyszło mi 26 sztuk). Ułóż na blaszce i piecz w 220 *C przez 10 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy są w środku upieczone. Mięso można przygotować wcześniej następnie przykryć i przechowywać w lodówce do 8 godzin.




3 komentarze:

  1. Aromatyczne, już sobie wyobrażam jak kropię je sokiem z cytryny, WoW!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...