Przejdź do głównej zawartości

Babka gryczana z suszoną żurawiną





             Coraz bliżej święta i pewnie zastanawiacie się co by tu zmajstrować słodkiego. Oprócz makowca i sernika polecam babkę. Babkę przygotowaną z mąki gryczanej Mąka gryczana zawiera dużo białka, aminokwasy takie jak lizyna i metionina. Wypieki z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają niższy indeks glikemiczny. A ja lubię dodawać ją do pierników świetnie podbija smak przypraw korzennych. Do babki dodałam suszoną żurawinę, która jest lekko kwaskowata i świetnie pasują do świątecznych wypieków. Takim wykończeniem ciasta, kropką nad i jest lukier pomarańczowy.Pyszne, proste ciasto o wyjątkowym smaku.


Przepis bierze udział w konkursie Beko


Składniki: 
  • 5 jajek temp. pokojowa 
  • 160 g cukru 
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki gryczanej 
  • 70 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g żurawiny 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy 

Foremka do babki


                Jajka wbij do miksera i zacznij ubijać, następnie pomalutku partiami wsypuj cukier.  Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej i mleko. Na koniec wmieszaj mąki, przyprawę, sól, proszek i żurawinę. Przelej ciasto do natłuszczonej foremki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40-50 minut (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto na talerz i przestudź. Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym i polej babkę.



Jeśli boicie się ochlapanej i okurzonej od mąki kuchni to podsyłam Wam filmik z bardzo fajnym patentem :) 





#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

Komentarze

  1. Takiej babki jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna babka dla nas bo też jesteśmy zdania, że gdyka świetnie podbija korzenne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz