Coraz bliżej święta i pewnie zastanawiacie się co by tu zmajstrować słodkiego. Oprócz makowca i sernika polecam babkę. Babkę przygotowaną z mąki gryczanej Mąka gryczana zawiera dużo białka, aminokwasy takie jak lizyna i metionina. Wypieki z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają niższy indeks glikemiczny. A ja lubię dodawać ją do pierników świetnie podbija smak przypraw korzennych. Do babki dodałam suszoną żurawinę, która jest lekko kwaskowata i świetnie pasują do świątecznych wypieków. Takim wykończeniem ciasta, kropką nad i jest lukier pomarańczowy.Pyszne, proste ciasto o wyjątkowym smaku.
Przepis bierze udział w konkursie Beko
Składniki:
- 5 jajek temp. pokojowa
- 160 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml mleka
- 300 g mąki gryczanej
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g żurawiny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Foremka do babki
Jajka wbij do miksera i zacznij ubijać, następnie pomalutku partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej i mleko. Na koniec wmieszaj mąki, przyprawę, sól, proszek i żurawinę. Przelej ciasto do natłuszczonej foremki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40-50 minut (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto na talerz i przestudź. Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym i polej babkę.
Jeśli boicie się ochlapanej i okurzonej od mąki kuchni to podsyłam Wam filmik z bardzo fajnym patentem :)
#beko #ciastojakzobrazka

Takiej babki jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńIdealna babka dla nas bo też jesteśmy zdania, że gdyka świetnie podbija korzenne smaki :)
OdpowiedzUsuńMusiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń