19.12.2017

Strucla z białym makiem






             Makowiec z białego maku należy do najpopularniejszych przepisów na blogu. Tak bardzo go polubiliście że postanowiłam zrobić wersję zwijaną. Ciasto jest drożdżowe, ten przepis zawsze wykorzystuje przy różnego rodzaju zwijańcach. Świetnie się z nim pracuje i bezproblemowo wałkuje. Nadzienie to wykorzystanie wszystkich świątecznych delicji, to połączenie białego maku, marcepanu, pomarańczy i orzechów. I jak by było inaczej wykończeniem jest lukier pomarańczowy. Świąteczna rozpusta! Polecam! 

Przepis bierze udział w konkursie.


Składniki na 2 strucle:

Ciasto:
  • 540 g mąki pszennej luksusowej 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 150 ml letniego mleka ( około 37*C)
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 białko 
  • 40 g drożdży 

Nadzienie:
  • 400 g białego maku 
  • 200 g marcepanu 
  • 100 g kwaśnej śmietany 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 jajka 
  • 120 g cukru pudru 
  • 100 g drobno pokrojone orzechy
  • 200 g dżemu z pomarańczy albo moreli 
  • skórka z jednej pomarańczy  
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy 
  • +dekoracja 

            Ciasto: do szklanki wlej około 60 ml mleka dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Do miski wbij jajka dodaj cukier i  mieszaj drewnianą łyżką aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Następnie wlej masło,mleko i rozczyn. Cały czas mieszając płynne składniki wsypuj mąkę. Mieszaj dopóki wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się zwarte. Zagniataj ciasto 5 minut. Jeśli będzie trzeba podsyp odrobiną mąki. Przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w cieple miejsce na 2 godziny.
            Nadzienie: Mak zalej wodą i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce i porządnie przestudź (można to zrobić dzień wcześniej).  Na sitko połóż gazę przecedź mak. Zmiel mak 3-krotnie, przy ostatnim mieleniu dodaj pokrojony marcepan. Do maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
            Ciasto podziel na dwie części.Oprósz blat mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj całe ciasto białkiem i rozłóż nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Zwiń i podwiń boki. Ułóż roladę w foremce keksówce wyłożonej pergaminem. Odstaw ciasto na 20 minut. Następnie posmaruj pozostałym białkiem i piecz w 180*C około 35-40 minut (wierzch powinien mieć złoty kolor). Po przestudzeniu posmaruj makowce lukrem.





Jeśli będziecie mieli trudności w krojeniu rolady podrzucam wam filmik jak to zrobić w bardzo łatwy sposób.






#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z białym makiem.
    Pozdrawiam,
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam :) Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana cudnie wygląda i pewnie jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się tak, że aż ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała! i wygląda tak zimowo... <3

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...