10.12.2017

Śledzie w sosie tatarskim






         Kolejna bardzo pyszna propozycja na świąteczny stół. Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie idealnie komponują się z grzybkami i ogóreczkami.  Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam :) Polecam




Składniki: 

  • 6 filetów śledziowych 
  • 6 średniej wielkości ogórków konserwowych 
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • mały słoiczek marynowanych pieczarek 
  • mała cebula 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sol i pieprz 

           Jeśli śledzie są bardzo słone należy je moczyć w wodzie przez 3-4 godziny. Mi udało się kupić takie, które nie wymagają moczenia.
Śledzie pokrój na kawałki takie na jeden kęs. Jajka, ogórki, pieczarki i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z majonezem, jogurtem i dopraw pieprzem. Dodaj śledzie, włóż do lodówki na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Przed podaniem spróbuj czy nie brakuje soli i pieprzu.




4 komentarze:

  1. Muszą być pyszne takie śledziki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na takie śledzie?
    Ach, muszą smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie jemy raz do roku na święta właśnie :D W tym roku mamy nadzieję, że babcia zrobi swoje słynne śledziki :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...