Makowiec z białego maku należy do najpopularniejszych przepisów na blogu. Tak bardzo go polubiliście że postanowiłam zrobić wersję zwijaną. Ciasto jest drożdżowe, ten przepis zawsze wykorzystuje przy różnego rodzaju zwijańcach. Świetnie się z nim pracuje i bezproblemowo wałkuje. Nadzienie to wykorzystanie wszystkich świątecznych delicji, to połączenie białego maku, marcepanu, pomarańczy i orzechów. I jak by było inaczej wykończeniem jest lukier pomarańczowy. Świąteczna rozpusta! Polecam!
Przepis bierze udział w konkursie.
Składniki na 2 strucle:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 ml letniego mleka ( około 37*C)
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 białko
- 40 g drożdży
Nadzienie:
- 400 g białego maku
- 200 g marcepanu
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 120 g cukru pudru
- 100 g drobno pokrojone orzechy
- 200 g dżemu z pomarańczy albo moreli
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
- +dekoracja
Ciasto: do szklanki wlej około 60 ml mleka dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Do miski wbij jajka dodaj cukier i mieszaj drewnianą łyżką aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Następnie wlej masło,mleko i rozczyn. Cały czas mieszając płynne składniki wsypuj mąkę. Mieszaj dopóki wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się zwarte. Zagniataj ciasto 5 minut. Jeśli będzie trzeba podsyp odrobiną mąki. Przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w cieple miejsce na 2 godziny.
Nadzienie: Mak zalej wodą i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce i porządnie przestudź (można to zrobić dzień wcześniej). Na sitko połóż gazę przecedź mak. Zmiel mak 3-krotnie, przy ostatnim mieleniu dodaj pokrojony marcepan. Do maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części.Oprósz blat mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj całe ciasto białkiem i rozłóż nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Zwiń i podwiń boki. Ułóż roladę w foremce keksówce wyłożonej pergaminem. Odstaw ciasto na 20 minut. Następnie posmaruj pozostałym białkiem i piecz w 180*C około 35-40 minut (wierzch powinien mieć złoty kolor). Po przestudzeniu posmaruj makowce lukrem.
Jeśli będziecie mieli trudności w krojeniu rolady podrzucam wam filmik jak to zrobić w bardzo łatwy sposób.
#beko #ciastojakzobrazka

Wygląda bardzo smacznie. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z białym makiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Justyna
Nigdy takiej nie jadłam :) Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKochana cudnie wygląda i pewnie jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się tak, że aż ślinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńwspaniała! i wygląda tak zimowo... <3
OdpowiedzUsuń