22.12.2014

Kapusta z grzybami






      Jestem tradycjonalistką i na naszym wigilijnym stole kapusty z grzybami nie może zabraknąć. Głównym czynnikiem wpływającym na jej smak jest dobrej jakości kapusta. Nie może być ona kwaszona tylko kiszona to bardzo znaczna różnica. Do kapusty kwaszonej dodawane są różne mieszanki z dodatkiem octu a kapusta kiszona dochodzi sobie pomalutku w beczkach. Kapustę możemy tradycyjnie podać na kolacji wigilijnej i możemy jej użyć jako nadzienie do pierogów, uszek, pasztecików.



Składniki: 
  • 2 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 2 duże cebule lub 3 średnie
  • 50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)
  • 8 ziaren jałowca
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier


      Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę można zostawić na później). Jeśli jest zbyt kwaśna można ją przepłukać. Rozgrzewamy w garnku masło z oliwą i podsmażamy cebule posiekane w kostkę. Dodajemy kapustę i podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając. Grzyby odsączamy dodając wodę z ich moczenia do kapusty. Same grzyby kroimy na mniejsze części i także dodajemy do całości. Wrzucamy liście laurowe, obrane ząbki czosnku, ziele, jałowiec oraz po solidnej szczypcie soli, pieprzu, kminku i cukru. Dusimy ok. 1 – 1,5 godziny, co jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
        Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) wlewamy około 1/2 szklanki wody lub wytrawnego wina i ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy bez przykrywki. Wyławiamy liście, czosnek, ziele i jałowiec. Doprawiamy ponownie kapustę cukrem, solą i pieprzem.Kapustę można już jeść, ale będzie zdecydowanie lepsza, gdy poddusimy ją trzeciego, czwartego dnia.
 Używamy do nadziania uszek, pierogów czy pasztecików. Można ją długo trzymać w lodówce i mrozić.

* Jeśli producent pożałował marchewki to dodatkowo proszę zetrzeć 2 sztuki i dodać ją zaraz na początku duszenia.  






11 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie :) ja kapustkę w tym roku mam od Mamusi, ale gdybym musiała zrobić sama - na pewno z Twojego przepisu :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ta kapusta!
    U nas tradycyjnie pierogi z taką samą kapustą.
    Szczęśliwych i smacznych świąt Olu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat czujemy zapach kapusty ulatniający się z naszej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej to mój przepis ;) mam nadzieję, że smakowała! Wesołych Świąt Olu!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też musi być! Jedynie co, to ja zawsze do kapusty dodaję majeranek... tak mam ;) Olu, Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie kapustę z grzybami zajada się jeszcze z dodatkiem fasoli jaś, danie zwane "kapusta z grochem". Jedno z moich ulubionych dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda :-) oj już nie mogę się doczekać Wigilii i tych wszystkich pyszności :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasycznie i smacznie! U mnie co roku na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię i chętnie zjadam nie tylko w święta :)
    Zdrowych i spokojnych Świąt :) !!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...