16.12.2014

Piernik toruński wg. Hermé





       Pierre Hermé, to paryski mistrz cukiernictwa. Z Polską nie wiążą go żadne korzenie, ale lubi sięgać po nasze stare, sprawdzone przepisy jak sernik krakowski czy piernik toruński. W sprzedaży dostępna jest jego książka "Desery" . Ja, jednak zachęcona przez Kasię z bloga "Świat pachnie szarlotką"  postanowiłam zabrać się za pieczenie piernika toruńskiego. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, korzenny, nie za mokry ani też nie za suchy taki w sam raz. Idealny na święta, polecam :D



Składniki:
  • 250 g maki pszennej 
  • 250 g mąki żytniej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 g miodu 
  • 20 g przyprawy korzennej 
  • 150 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g cukru 
  • 5 jajek 
  • 100 g suszonych owoców(śliwki, rodzynki, żurawina, daktyle itp)
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 7-8 łyżek soku z pomarańczy 
  • ew. coś do posypania wierzchu (orzechy, skórka pomarańczowa itp)
 Foremka keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)


      W misce mieszamy mąki i z proszkiem i sodą. Do garnka wlewamy miód, dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż miód lekko się zarumieni. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie już gotowa cienkim strumykiem wlewamy miód. Delikatnie mieszając wsypujemy mąki, dodajemy owoce. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy do suchego patyczka około 60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem.
 * Piernik szczelnie zawinięty długo zachowuje świeżość.






16 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie! Ładna tekstura. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, jak Herme odkrył nasze wypieki...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie jak każdy piernik dla nas :D
    Na razie jednak zostajemy przy wcześniejszym przepisie i w ten weekend zostanie zrealizowany :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem mąki żytniej - super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny, z lukrem. Ummm... Uwielbiam pierniki. A teraz w święta szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny piernik :-) wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaki typ mąki 720, 2000, 1850?

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam :) wyszedł pysznie, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...