Pierre Hermé, to paryski mistrz cukiernictwa. Z Polską nie wiążą go żadne korzenie, ale lubi sięgać po nasze stare, sprawdzone przepisy jak sernik krakowski czy piernik toruński. W sprzedaży dostępna jest jego książka "Desery" . Ja, jednak zachęcona przez Kasię z bloga "Świat pachnie szarlotką" postanowiłam zabrać się za pieczenie piernika toruńskiego. Wyszedł naprawdę bardzo dobry, korzenny, nie za mokry ani też nie za suchy taki w sam raz. Idealny na święta, polecam :D
Składniki:
- 250 g maki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 250 g miodu
- 20 g przyprawy korzennej
- 150 g masła temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 100 g suszonych owoców(śliwki, rodzynki, żurawina, daktyle itp)
- 1 szklanka cukru pudru
- 7-8 łyżek soku z pomarańczy
- ew. coś do posypania wierzchu (orzechy, skórka pomarańczowa itp)
W misce mieszamy mąki i z proszkiem i sodą. Do garnka wlewamy miód, dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż miód lekko się zarumieni. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie już gotowa cienkim strumykiem wlewamy miód. Delikatnie mieszając wsypujemy mąki, dodajemy owoce. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy do suchego patyczka około 60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem.
* Piernik szczelnie zawinięty długo zachowuje świeżość.
Wygląda fantastycznie! Ładna tekstura. :)
OdpowiedzUsuńIdealny! *.*
OdpowiedzUsuńCiekawe, jak Herme odkrył nasze wypieki...:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie jak każdy piernik dla nas :D
OdpowiedzUsuńNa razie jednak zostajemy przy wcześniejszym przepisie i w ten weekend zostanie zrealizowany :P
Z dodatkiem mąki żytniej - super :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, z lukrem. Ummm... Uwielbiam pierniki. A teraz w święta szczególnie :)
OdpowiedzUsuńZ żytnią? Fajny! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny piernik :-) wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńBoski :)
OdpowiedzUsuńPiękny i kuszący :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńIdealny!
OdpowiedzUsuńA jaki typ mąki 720, 2000, 1850?
OdpowiedzUsuńJa, użyłam 2000
Usuńzrobiłam :) wyszedł pysznie, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńTo super, bardzo się cieszę :D
Usuń