02.12.2014

Ciasto czekoladowo-mandarynkowe




       Ciasto czekoladowe z dodatkiem przypraw korzennych, wilgotne i bardzo smaczne. Polane masą mandarynkową, która podczas pieczenia częściowo zostaje na wierzchu ciasta tworząc chrupiącą warstwę a druga część przenika do środka i tworzy smaczny, lekki twarożek o smaku mandarynki. Całość oczywiście obowiązkowo oblana polewą czekoladową.




Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 140 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 200 ml oleju 
  • 270 g mąki 
  • 30 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Nadzienie mandarynkowe:
  • 4 jajka 
  • 150 g cukru 
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • sok i skórka z 2 mandarynek (powinny być soczyste) 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli 

Tortownica 24-26 cm

* Mandarynki powinny być dokładnie umyte i wyparzone (jeśli nie są ekologiczne)

        W misce mieszamy mąkę, kakao, cynamon, goździki, proszek, sodę i sól. Odstawiamy. Podbijamy jajka,  cały czas ubijając pomalutku wsypujemy cukry. Ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy na spód tortownicy.
       Nadzienie mandarynkowe: Podbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy jogurt, sok mandarynkowy i dodajemy skórkę. Całość wylewamy na spód czekoladowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do "suchego patyczka" około 40-50 minut. Studzimy.
       Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.






17 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciasto. Musi być bardzo aromatyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze smaki na zimę, czekolada na pierwszym miejscu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze nigdy nie robiłem ciasta z mandarynkami. Chętnie wypróbuję ten przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  4. I ciasto i blog wygląda pięknie :) Nie lubimy połączenia czekolady z cytrusami ale to raczej dotyczy sztucznych aromatów. Takim wypiekiem nie pogardziłybyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z mandarynkami najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zmiany widzę! Ślicznie tu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nadzienia mandarynkowego jeszcze chyba nigdy nigdzie nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa jak się komponuje w takim czekoladowym cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O matulu, ależ smakowicie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciekawa kombinacja. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo jakie tu zmiany :) ciasto bardzo interesujące, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekolada, masa mandarynkowa - istne szaleństwo! :) No i jakie zmiany ja tu widzę!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, pyszności :)
    Dawno już nie piekłam niczego z mandarynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świateczne ciasto i jakie zmiany u Ciebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe zmiany! A ciasto pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe ciasto, nie piekłam jeszcze ciasta z mandarynkami, kuszące jest :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...