17.12.2014

Pierniczki od babci Wandy






                W końcu udało mi się namówić babcię żeby podzieliła się z nami swoim przepisem na pierniczki. Piecze je od zawsze i co roku te same. Jak mówi zawsze są mięciutkie i gotowe do jedzenia :D Dobrze przechowywane długo zachowają świeżość. Ale zanim ja zdążyłam upiec babcia mnie wyprzedziła i upiekła. Zatem prezentuje Wam dzisiaj pierniczki wykonane przez babcie. Ja tylko fociłam :D



Składniki: 
  • 360 g kwaśnej śmietany 
  • 2 szklanki cukru 
  • 250 g margaryny 
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka kakao
  • 6 żółtek 
  • 2 białka 
  • 1,5 łyżeczki amoniaku 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka mleka
  • 1100 g mąki luksusowej + do oprószenia


         Kwaśną śmietanę i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać aż zmieni kolor na karmelowy. Studzimy. Mąkę wysypujemy na stolnicę i kroimy razem z margaryną. Następnie dodajemy przyprawę, kakao, miód, żółtka i amoniak wymieszany z sodą i mlekiem. Należy to wszystko razem dłońmi przemieszać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i na koniec 2 ubite na sztywno białka. Zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Stolnice oprószamy mąką, wyjmujemy cześć ciasta i wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 180*C.
Po przestudzeniu możemy polać polewa albo lukrem.

* Pierniczki wychodzą bardzo mięciutkie i nie muszą dojrzewać.
* Bardzo długo zachowują świeżość. Wystarczy zapakować je do puszki albo papierowej torby. 






20 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Mam ochotę upiec je dzisiaj...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi się podoba przepis :) Na śmietanie nie piekłam, więc będę chciała je wypróbować :) Pozdrowienia dla babci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia to ma zawsze najlepsze przepisy; D

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz czas się do czegoś przyznać :P
    Lubimy pierniczki pulchne, ale kruche jak sucharki :D dlatego kładziemy je w papierowy woreczek i suszymy na kaloryferze jak chlebek xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie klasyczne są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wart zapisania! Pierniczki wygladają zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepisy Babć to tajemnica.. :)
    One zawsze wszystko wiedzą, lepiej im wychodzi... ahh :)
    Wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne pierniczki, zapisuje przepis, już nazbierałam ich kilka :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babcine przepisy są na wagę złota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uszanowania dla Babci Wandy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie przepis na takie miękkie pierniczki przydałby mi się, ale... już upiekłam moje chrupiące. Ale zapiszę sobie i następnym razem upiekę wg przepisu Twojej Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie babcine przepisy to istne skarby!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne pudełeczko skarbów:) A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze, jakie jadłam! Polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...