Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki od babci Wandy






                W końcu udało mi się namówić babcię żeby podzieliła się z nami swoim przepisem na pierniczki. Piecze je od zawsze i co roku te same. Jak mówi zawsze są mięciutkie i gotowe do jedzenia :D Dobrze przechowywane długo zachowają świeżość. Ale zanim ja zdążyłam upiec babcia mnie wyprzedziła i upiekła. Zatem prezentuje Wam dzisiaj pierniczki wykonane przez babcie. Ja tylko fociłam :D



Składniki: 
  • 360 g kwaśnej śmietany 
  • 2 szklanki cukru 
  • 250 g margaryny 
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka kakao
  • 6 żółtek 
  • 2 białka 
  • 1,5 łyżeczki amoniaku 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka mleka
  • 1100 g mąki luksusowej + do oprószenia


         Kwaśną śmietanę i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać aż zmieni kolor na karmelowy. Studzimy. Mąkę wysypujemy na stolnicę i kroimy razem z margaryną. Następnie dodajemy przyprawę, kakao, miód, żółtka i amoniak wymieszany z sodą i mlekiem. Należy to wszystko razem dłońmi przemieszać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i na koniec 2 ubite na sztywno białka. Zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Stolnice oprószamy mąką, wyjmujemy cześć ciasta i wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 180*C.
Po przestudzeniu możemy polać polewa albo lukrem.

* Pierniczki wychodzą bardzo mięciutkie i nie muszą dojrzewać.
* Bardzo długo zachowują świeżość. Wystarczy zapakować je do puszki albo papierowej torby. 






Komentarze

  1. Wspaniałe!
    Mam ochotę upiec je dzisiaj...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi się podoba przepis :) Na śmietanie nie piekłam, więc będę chciała je wypróbować :) Pozdrowienia dla babci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia to ma zawsze najlepsze przepisy; D

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz czas się do czegoś przyznać :P
    Lubimy pierniczki pulchne, ale kruche jak sucharki :D dlatego kładziemy je w papierowy woreczek i suszymy na kaloryferze jak chlebek xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie klasyczne są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wart zapisania! Pierniczki wygladają zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepisy Babć to tajemnica.. :)
    One zawsze wszystko wiedzą, lepiej im wychodzi... ahh :)
    Wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne pierniczki, zapisuje przepis, już nazbierałam ich kilka :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babcine przepisy są na wagę złota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uszanowania dla Babci Wandy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie przepis na takie miękkie pierniczki przydałby mi się, ale... już upiekłam moje chrupiące. Ale zapiszę sobie i następnym razem upiekę wg przepisu Twojej Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie babcine przepisy to istne skarby!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne pudełeczko skarbów:) A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze, jakie jadłam! Polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz