23.12.2014

Paszteciki z kapustą i grzybami





         Jeśli mamy trochę więcej kapusty z grzybami warto ją wykorzystać na zrobienie pasztecików. Są bardzo dobrym dodatkiem do barszczyku i jako przekąska. Do pięciu dni ze spokojem nam wytrzymają, wystarczy zawinąć je w folie a jak tylko najdzie nas potrzeba zjedzenia wystarczy włożyć je na 5 minut do gorącego piekarnika i po chwili są gotowe (na zimno też są dobre ale na ciepło jeszcze lepsze! :D ). Nadmiar możemy zamrozić. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się z nim pracuje. Jest drożdżowe ale nie musimy czekać na wyrośnięcie. Zamiast kapusty i grzybów możemy wykorzystać inne nadzienia z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami itp. Polecam są bardzo dobre!


Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. 
Aby te święta pomimo okropnej pogody były pogodne, cudowne, rodzinne i przepełnione pysznościami.
Wesołych Świąt!

Pozdrawiam serdecznie Ola z rodziną :D


Składniki:
  • 1 kg mąki luksusowej + mąka do podsypania 
  • 250 g margaryny 
  • 1 jajko 
  • kwaśna śmietana (tyle ile mąka weźmie około 360g)
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
Przepis na nadzienie znajdziecie TU

Dodatkowo:
  • 1 jajko + łyżeczka mleka
  • ew. czarnuszka, mak, pestki do posypania

        Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, sól i jajko. Należy to wszystko przemieszać nożem albo rękami. Na środku robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i  pomalutku dokładamy śmietany do momentu aż ciasto zacznie się zagniatać. Powinno być elastyczne i sprężyste. Jeśli klei się nam do rąk dodajemy odrobinę mąki. Wyrabiamy 3-5 minut.





      Stolnicę oprószamy mąką, bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Na brzegu nakładamy nadzienie i zwijamy. Odcinamy nadmiar i dzielimy na równe prostokąty. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypójemy ziarenkami. Pieczemy na złoty kolor w 180*C około 30 minut.




Żródło

17 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie :) ciekawe jak smakują... nigdy nie jadłyśmy nawet podobnych :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne nadziane :)
    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne na święta no i jakie rumiane; )
    Tobie też wszystkiego dobrego!: *

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne paszteciki :-) cudownych Świąt pełnych magii i rodzinnego ciepła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Barszczu nie lubię ale pasztecikiem nigdy nie pogardzę :)
    Wesołych Świąt, smacznego jedzonka i bogatego Mikołaja! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Jeszcze raz Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne paszteciki! Zdrowych i spokojnych świąt, wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie tradycyjne w cieście drożdżowym najlepsze! Do barszczyku obowiązkowe ;)

    Radosnych, spokojnych, rodzinnych i przepysznych Świąt Bożego Narodzenia! ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie!

    Wesołych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają pysznie, myślę, że w najbliższym czasie spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja je taaak kocham, a u mnie w domu w ogóle ich się nie robi :(
    pychooota!

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze!
    Szczęśliwego 2015 roku!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...