Jeśli mamy trochę więcej kapusty z grzybami warto ją wykorzystać na zrobienie pasztecików. Są bardzo dobrym dodatkiem do barszczyku i jako przekąska. Do pięciu dni ze spokojem nam wytrzymają, wystarczy zawinąć je w folie a jak tylko najdzie nas potrzeba zjedzenia wystarczy włożyć je na 5 minut do gorącego piekarnika i po chwili są gotowe (na zimno też są dobre ale na ciepło jeszcze lepsze! :D ). Nadmiar możemy zamrozić. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się z nim pracuje. Jest drożdżowe ale nie musimy czekać na wyrośnięcie. Zamiast kapusty i grzybów możemy wykorzystać inne nadzienia z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami itp. Polecam są bardzo dobre!
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia.
Aby te święta pomimo okropnej pogody były pogodne, cudowne, rodzinne i przepełnione pysznościami.
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam serdecznie Ola z rodziną :D
Składniki:
- 1 kg mąki luksusowej + mąka do podsypania
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- kwaśna śmietana (tyle ile mąka weźmie około 360g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko + łyżeczka mleka
- ew. czarnuszka, mak, pestki do posypania
Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, sól i jajko. Należy to wszystko przemieszać nożem albo rękami. Na środku robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i pomalutku dokładamy śmietany do momentu aż ciasto zacznie się zagniatać. Powinno być elastyczne i sprężyste. Jeśli klei się nam do rąk dodajemy odrobinę mąki. Wyrabiamy 3-5 minut.
Stolnicę oprószamy mąką, bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Na brzegu nakładamy nadzienie i zwijamy. Odcinamy nadmiar i dzielimy na równe prostokąty. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypójemy ziarenkami. Pieczemy na złoty kolor w 180*C około 30 minut.
Żródło
Wyglądają apetycznie :) ciekawe jak smakują... nigdy nie jadłyśmy nawet podobnych :P
OdpowiedzUsuńPyszne nadziane :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! :)
Świetne na święta no i jakie rumiane; )
OdpowiedzUsuńTobie też wszystkiego dobrego!: *
Cudne :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńCudne paszteciki :-) cudownych Świąt pełnych magii i rodzinnego ciepła :-)
OdpowiedzUsuńBarszczu nie lubię ale pasztecikiem nigdy nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, smacznego jedzonka i bogatego Mikołaja! :D
Piękne! Jeszcze raz Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWesołych, Olu! :)
OdpowiedzUsuńPiękne paszteciki! Zdrowych i spokojnych świąt, wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńTakie tradycyjne w cieście drożdżowym najlepsze! Do barszczyku obowiązkowe ;)
OdpowiedzUsuńRadosnych, spokojnych, rodzinnych i przepysznych Świąt Bożego Narodzenia! ;) :*
Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńWesołych :)
wyglądają pysznie, myślę, że w najbliższym czasie spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńja je taaak kocham, a u mnie w domu w ogóle ich się nie robi :(
OdpowiedzUsuńpychooota!
Uwielbiam, cudne ujęcie!
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego 2015 roku!
dziękuje :D
Usuń