Przejdź do głównej zawartości

Piernik gryczany





       Do upieczenia tego piernika wykorzystałam tylko mąkę gryczaną nie mieszałam z mąką pszenną. Chciałam, żeby piernik miał korzenny, wyraźny i głęboki smak.Dla podkreślenia i wypuklenia korzennych przypraw i mąki dodałam do ciasta jeszcze miód gryczany. Konsystencja ciasta jest puszysta, ciasto nie jest zbite ani zbytnio wilgotne. W smaku bardzo dobry, przyjemny i wyrazisty. Jeśli całość polejemy polewą czekoladową to mamy w ekspresowym tempie  przepyszny piernik.



Składniki: 
  • 125 g masła 
  • 250 g cukru (może być trzcinowy)
  • 5 łyżek miodu gryczanego 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 500 g mąki gryczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 ml mleka 
  • 3 jajka 
Polewa:
  • 100 g czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli 
  • 4-5 łyżek mleka 

Forma keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)


       Do dużego garnka wkładamy masło, cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, pokrojonymi orzechami, wiśniami itp.

* Piernik długo zachowuje świeżość, możemy upiec go już teraz a przed świętami tylko go polać polewą i dowolnie udekorować.
* Zamiast polewy możemy zrobić lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego.





Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma bata! Przyszły weekend jest zarezerwowany na ten piernik :)
    mamy nadzieję, że nie wyjdzie "klucha" :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi smaka na taki piernik. Już czuję jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny :-) narobiłaś mi smaku. Przepis bardzo ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny! Gryczani fani w siódmym niebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiał mieć bardzo ciekawy smak, skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepraszam, ale muszę to napisać-dlaczego zmieniłaś szatę bloga, wszystko jest takie smutne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam mąkę gryczaną, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i dostojny! :D I w końcu idealne ciacho z wykorzystaniem mąki gryczanej. Zapisuję przepis obowiązkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakich rozmiarów jest keksówka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 31x11 cm możecie użyć troszeczkę większej

      Usuń
    2. Po drobnych zmianach piernik wyszedł z piekarnika :)
      Jutro pomyślimy co z nim dalej, a jak wszystko pójdzie według planu, pojawi się na naszym blogu z linkiem do inspiracji :D

      Usuń
    3. No to czekam z niecierpliwością na końcowy efekt :D

      Usuń
    4. Już jest na naszym blogu ;) smaczne to mało powiedziane :P

      Usuń
  11. Niestety, ciasto wyszlo bardzo geste. Musialam je piec znacznie dluzej i wyszlo suche, niesmaczne. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  12. W ogole wyglada inaczej,jest jasniejszy I rzeczywiscie suchy,ale on musi postac ok tygodnia, pieke go juz 3 lata bo jest pyszny,jak prawdziwe pierniczki, pieke go w okraglej formie I przekladam masa marcepanowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co ma stać tydzień? Piekłam go ostatnio i od razu nadawał się do jedzenia. Piernik nie jest twardy.

      Usuń
    2. Byc moze o innym pierniku mowimy :) pieklam.go juz trzy razy I za kazdym razem wychodzi taki sam czyli suchy I twardawy, ale mi to akurat adpowiada, bo przypomina katarzynki troche

      Usuń
  13. Super piernik z tej mąki.
    Ja dodałam więcej mleka i śliwki suszone .
    Bardzo smaczny wyszedł. 👌
    Pozdrawiam autorkę przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz