13.12.2014

Piernik gryczany





       Do upieczenia tego piernika wykorzystałam tylko mąkę gryczaną nie mieszałam z mąką pszenną. Chciałam, żeby piernik miał korzenny, wyraźny i głęboki smak.Dla podkreślenia i wypuklenia korzennych przypraw i mąki dodałam do ciasta jeszcze miód gryczany. Konsystencja ciasta jest puszysta, ciasto nie jest zbite ani zbytnio wilgotne. W smaku bardzo dobry, przyjemny i wyrazisty. Jeśli całość polejemy polewą czekoladową to mamy w ekspresowym tempie  przepyszny piernik.



Składniki: 
  • 125 g masła 
  • 250 g cukru (może być trzcinowy)
  • 5 łyżek miodu gryczanego 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 500 g mąki gryczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 ml mleka 
  • 3 jajka 
Polewa:
  • 100 g czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli 
  • 4-5 łyżek mleka 

Forma keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)


       Do dużego garnka wkładamy masło, cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, pokrojonymi orzechami, wiśniami itp.

* Piernik długo zachowuje świeżość, możemy upiec go już teraz a przed świętami tylko go polać polewą i dowolnie udekorować.
* Zamiast polewy możemy zrobić lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego.





19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma bata! Przyszły weekend jest zarezerwowany na ten piernik :)
    mamy nadzieję, że nie wyjdzie "klucha" :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi smaka na taki piernik. Już czuję jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny :-) narobiłaś mi smaku. Przepis bardzo ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny! Gryczani fani w siódmym niebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiał mieć bardzo ciekawy smak, skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepraszam, ale muszę to napisać-dlaczego zmieniłaś szatę bloga, wszystko jest takie smutne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam mąkę gryczaną, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i dostojny! :D I w końcu idealne ciacho z wykorzystaniem mąki gryczanej. Zapisuję przepis obowiązkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. 31x11 cm możecie użyć troszeczkę większej

      Usuń
    2. Po drobnych zmianach piernik wyszedł z piekarnika :)
      Jutro pomyślimy co z nim dalej, a jak wszystko pójdzie według planu, pojawi się na naszym blogu z linkiem do inspiracji :D

      Usuń
    3. No to czekam z niecierpliwością na końcowy efekt :D

      Usuń
    4. Już jest na naszym blogu ;) smaczne to mało powiedziane :P

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...