Do upieczenia tego piernika wykorzystałam tylko mąkę gryczaną nie mieszałam z mąką pszenną. Chciałam, żeby piernik miał korzenny, wyraźny i głęboki smak.Dla podkreślenia i wypuklenia korzennych przypraw i mąki dodałam do ciasta jeszcze miód gryczany. Konsystencja ciasta jest puszysta, ciasto nie jest zbite ani zbytnio wilgotne. W smaku bardzo dobry, przyjemny i wyrazisty. Jeśli całość polejemy polewą czekoladową to mamy w ekspresowym tempie przepyszny piernik.
Składniki:
- 125 g masła
- 250 g cukru (może być trzcinowy)
- 5 łyżek miodu gryczanego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 500 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 4-5 łyżek mleka
Forma keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)
Do dużego garnka wkładamy masło, cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, pokrojonymi orzechami, wiśniami itp.
* Piernik długo zachowuje świeżość, możemy upiec go już teraz a przed świętami tylko go polać polewą i dowolnie udekorować.
* Zamiast polewy możemy zrobić lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNie ma bata! Przyszły weekend jest zarezerwowany na ten piernik :)
OdpowiedzUsuńmamy nadzieję, że nie wyjdzie "klucha" :/
Jaki śliczny ^^
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka na taki piernik. Już czuję jego zapach :)
OdpowiedzUsuńCudny :-) narobiłaś mi smaku. Przepis bardzo ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńPiernik pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Gryczani fani w siódmym niebie! :)
OdpowiedzUsuńMusiał mieć bardzo ciekawy smak, skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam, ale muszę to napisać-dlaczego zmieniłaś szatę bloga, wszystko jest takie smutne!
OdpowiedzUsuńChciałam coś nowego, innego :D
UsuńMam mąkę gryczaną, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękny i dostojny! :D I w końcu idealne ciacho z wykorzystaniem mąki gryczanej. Zapisuję przepis obowiązkowo ;)
OdpowiedzUsuńJakich rozmiarów jest keksówka? :)
OdpowiedzUsuń31x11 cm możecie użyć troszeczkę większej
UsuńPo drobnych zmianach piernik wyszedł z piekarnika :)
UsuńJutro pomyślimy co z nim dalej, a jak wszystko pójdzie według planu, pojawi się na naszym blogu z linkiem do inspiracji :D
No to czekam z niecierpliwością na końcowy efekt :D
UsuńJuż jest na naszym blogu ;) smaczne to mało powiedziane :P
UsuńNiestety, ciasto wyszlo bardzo geste. Musialam je piec znacznie dluzej i wyszlo suche, niesmaczne. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńW ogole wyglada inaczej,jest jasniejszy I rzeczywiscie suchy,ale on musi postac ok tygodnia, pieke go juz 3 lata bo jest pyszny,jak prawdziwe pierniczki, pieke go w okraglej formie I przekladam masa marcepanowa
OdpowiedzUsuńA po co ma stać tydzień? Piekłam go ostatnio i od razu nadawał się do jedzenia. Piernik nie jest twardy.
UsuńByc moze o innym pierniku mowimy :) pieklam.go juz trzy razy I za kazdym razem wychodzi taki sam czyli suchy I twardawy, ale mi to akurat adpowiada, bo przypomina katarzynki troche
UsuńSuper piernik z tej mąki.
OdpowiedzUsuńJa dodałam więcej mleka i śliwki suszone .
Bardzo smaczny wyszedł. 👌
Pozdrawiam autorkę przepisu.
Dziękuje i pozdrawiam :D
Usuń