Przejdź do głównej zawartości

Trufle czekoladowo-pomarańczowe






       Dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady i pomarańczy. Wyśmienite, delikatne, wyjątkowe z wykorzystaniem mielonej skórki pomarańczowej.



Składniki: 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 100 g zmielonych herbatników (mogą być korzenne)
  • suszona i mielona skórka pomarańczowa przepis TU



         Kremówkę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamana na kosteczki czekoladę, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy herbatniki, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy niewielką ilość i kulamy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w skórce pomarańczowej. Przechowujemy w lodówce do tygodnia. 




Komentarze

  1. O nie mogę, jakie one są przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszności. Ja bardzo lubię takie połączenia smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie zmiany !!! :) Trufle baardzo smakowite, nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne!
    Sięgam po trufelkę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Znów proponuję wymianę: dam Twojemu maluchowi cake popsy za te trufle ^^ :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie tych kolorów zawsze bardzo nam się podobało :)
    Trufle z ciastek korzennych byłyby nieziemsko pyszne! Chętnie byśmy się poczęstowały takimi cudeńkami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak z fabryki czekolady. Cudne kulki z pomarańczą.... Pachnie nawet u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentują się genialne, a jeśli tak smakują to zapewne każdy łasuch wyjadłby wszystkie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta suszona, mielona skórka pomarańczowa wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie domowej roboty trufle ;) z dodatkiem pomarańczy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne! Ta skórka musi nadawać im wyjątkowego aromatu

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomarańczowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musiały smakować intensywnie pomarańczą. Podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. domowej roboty trufle są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O już czuję ten smak! A się rozmarzyłam...

    OdpowiedzUsuń
  16. W takiej postaci trufli to jeszcze nie jadłam, ale bardzo interesujace i fantastyczne zdjęcia masz !
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz