Suszona i mielona skórka pomarańczowa to fantastyczny dodatek. Można ją dodać do ciast, ciasteczek, świątecznych wypieków, bezy, kawy, gorącej czekolady, pralinek, trufli, naleśników, do kaczki w pomarańczach, grzańca, kompotu z suszu, można zabarwic cukier, dodać do lukru. Możliwości jest sporo. Spodziewajcie się kilku przepisów z jej udziałem :D
Do przygotowania takiej skórki potrzebne będą najlepiej ekologiczne pomarańcze. Można je kupić np. w Lidlu. A jeśli nie macie do nich dostępu należy zwykłe pomarańcze zalać wrzątkiem i porządnie wyszorować.
Żeby przygotować taką ilość jaka jest pokazana na zdjęciu potrzebny wam będzie 1 kg pomarańczy. Nie musicie od razu obierać i jeść wszystkich pomarańczy. Wystarczy że obierzecie pomarańczko, ostrym nożem wytniecie białą cześć skórki, ułożycie na ręczniku papierowym i na kaloryfer. Niech tak sobie schnie. Sucha skórka będzie gotowa gdy pod naciskiem będzie twarda i bez problemu będziecie mogli ja złamać. Gdy już uzbieracie odpowiednią ilość skórek przełóżcie do blendera albo innego urządzenia kuchennego i zmielcie na drobny proszek.
Skórki można też suszyć w piekarniku w najniższej temp. 120-140*C.
Przechowujemy w słoiku.
Świetny pomysł. Z chęcią go wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńo ale ciekawy pomysł, suszyłam skórkę z pomarańczy ale nigdy nie mieliłam:)
OdpowiedzUsuńPomysł prosty ale genialny! W tym okresie tyle skórek się marnuje a tu można je całkiem ciekawie wykorzystać :D od dziś zbieramy skórki xD
OdpowiedzUsuńAle ciekawy pomysł! Do podkradnięcia ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i wspaniała alternatywa do tradycyjnej kandyzowanej skórki.
OdpowiedzUsuńOoooo! Chyba podkradnę ten przepis... ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł :) Będę robić!
OdpowiedzUsuńwspanialy pomysl ... czyli mozna taka suszona skorke pomaranczowa uzyc so wypiekow, do herbaty, kawy i kakao tez .. dziekuje bardzo ... Ala
OdpowiedzUsuń