Zupa cebulowa - pyszna, bardzo treściwa i pachnąca przyprawami. Pogoda już nie dopisuje i nie rozpieszcza dlatego dobrze mieć coś dobrego w lodówce co idealna nas rozgrzeje i doda energii. Jeśli ktoś jeszcze niepróbowań zupy cebulowej to dodam że zupa jest lekko słodkawa, aromat i smak cebuli jest bardzo delikatny.
Składniki:
przepis na 4 duże kokilki
- 6 dużych cebul
- 300 ml półsłodkiego cydru
- 50 g masła
- 600 ml wody
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki kminku
- chleb
- około 80g cheddara (może być inny ser)
- 1/4 pęczka pietruszki
Cebulę obierz i pokrój w pióra. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i duś na małym ogniu, aż będzie szklista i zmięknie. Wlej cydr i gotuj aż większość wyparuje. Wlej wodę dodaj przyprawy i jeszcze chwilę gotuj. Porcję zupy przelej do kokilek na wierzchu ułóż pół kromki chleba, posyp serem i włóż do piekarnika z włączonym grillem 210*C. Podpiekaj chwilę aż ser się rozpuści. Posyp zupę drobno pokrojoną pietruszką i podawaj od razu na ciepło.
Nigdy jeszcze nie miałam okazji próbować cebulowej na cydrze. Bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie chciałabym spróbować czy to coś dla mnie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Zupe cebulową bardzo lubię, ale na cydrze nie jadłam :) Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej zupy ie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCudowna zupka kochana :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy prawdziwej zupy cebulowej! A już tym bardziej na cydrze :P
OdpowiedzUsuń