Uwielbiam podpłomyki bo są szybkim sposobem na zrobienie czegoś dobrego do zjedzenia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce. Ciasto nie jest na drożdżach i nie musimy czekać aż nam wyrośnie. Składniki możemy dobierać według tego co akurat mamy w lodówce. Związku z tym że zbliżają się święta zrobiłam wersję z kapustą i grzybami. Wyszły naprawdę przepyszne. Ja robiłam kapustę od podstaw i taki podałam przepis, ale jeśli macie resztki kapusty ze świąt to jak najbardziej można ją wykorzystać. Do kapusty będzie pasować coś wędzonego np. boczek albo szynka. Każda wariacja wyjdzie pyszna :)
Składniki na 4 podpłomyki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 100 g suszonych grzybów
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% - 22%
- sól i pieprz
Dzień wcześniej zalej grzyby gorącą wodą i odstaw. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przełóż kapustę do garnka, dodaj odsączone grzyby zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 15 minut. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę dodaj odsączoną z wody kapustę z grzybami. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.
Ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i wlej tyle zimnej wody aby powstało elastyczne ciasto ja wlałam około 190 ml. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na podłużny placek. Na środku rozsmaruj po łyżce kwaśnej śmietany, rozłóż nadzienie z kapusty i grzybów. Oprósz pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210*C na około 15 minut (brzegi ciasta powinny być zarumienione). Podawaj na ciepło.
Ale pyszne!
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakują doskonale.
Pozdrowionka! :)
Bardzo apetycznie wyglądają :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne! <3
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe smaku bo wyglądają świetnie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetny i pyszny pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam podpłomyki a jeszcze z takimi wspaniałymi dodatkami to juz niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuń