Kruche ciasteczka korzenne to świetna alternatywa do pierniczków. Bardzo szybko się je robi bez wyrabiania i kręcenia. A przed świętami nie zawsze mamy dużo czasu na długie wypiekanie. Od razu są kruchutkie i mięciutkie. Nie muszą długo leżakować żeby zmiękły. Pięknie pachną przyprawami a dodatek mąki gryczanej podkręca ich korzenny smak.
Składniki:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g maki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 białko
Masło ucieraj z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną, wymieszaj a na koniec dodaj mąkę pszenną i przyprawę. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu na około 3 mm, wycinaj dowolne kształty i układaj w foremce wyłożonej pergaminem. Ciasteczka posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 12-13 minut.
*Zamiast mąki gryczanej możemy użyć pszennej pełnoziarnistej albo zwykłej pszennej.
Jak wybrać dobry moździerz
Moździerz jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. Przygotujemy z nim różne pasty, pesto, guacamole, przyprawę do piernika, panierkę do mięs i warzyw. Ucieranie moździerzem wydobywa z przypraw intensywniejsze smaki i aromaty.Dobry moździerz powinien być ciężki, wykonany najlepiej z granitu albo marmuru. Powinien dobrze przylegać do blatu i być stabilny. Kolejną ważną zaletą jest chropowate wnętrze. Dzięki temu lepiej rozdrobnimy i utrzemy przyprawy. Końcówka moździerza powinna być zaokrąglona i lekko chropowata. To da nam gwarancję że wydobędziemy z przypraw wszystkie smaki i aromaty. A nasze potrawy zyskają na smaku.
Bardzo lubię takie kruche pyszności
OdpowiedzUsuńCudowne te ciasteczka. A moździerz porządny w każdej kuchni musi być 😍
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka to ja uwielbiam :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńI nagle dom wypełniony jest aromatem świąt :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńOlu! Mogę zapytać jakim aparatem cykasz foty? Jestem pod wrażeniem stylizacji, gadżetów, jak i wypieków samych w sobie! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci bardzo to miło z twojej strony :) To zdjęcie zrobiłam canon 450D obiektyw 50mm aktualnie przerzuciłam się na profesjonalny aparat i cykam 5D iii.
Usuń