Uwielbiam zapieksy:) Szybko się je robi a za każdym razem można dodać coś innego. Próbowaliście już połączenia serka koziego z pieczarkami? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie są idealne jako przekąska, spotkania z przyjaciółmi czy dodatek do wina albo piwa
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 200 g kremowego serka koziego
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1 jajko
Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na równe kwadraty (moje miały wymiar 15x15cm). Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Serek wymieszaj z tymiankiem, sola i pieprzem. Jeśli serek będzie zbyt gęsty i ciężki do rozsmarowania dodaj odrobinę mleka, albo śmietany. Na środku każdego ciasta nałóż serek zostawiając z każdej strony 1cm margines. Na serku porozkładaj pieczarki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20-25 minut. Podawaj na ciepło.
Świetnie się te zapiekanki prezentują.
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że będę musiała spróbować :D
Apetyczne, rewelacyjne, doskonałe!
Pozdrawiam cieplutko :)
Wyglądają mega pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Mniam...
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką koziego sera, ale tutaj kusi :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńTen kozi ser <3 pycha!
OdpowiedzUsuńTakie zapieksy to przyznaję dla mnie coś nowego. Jestem bardzo ciekawa ich smaku bo wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam