Przejdź do głównej zawartości

Prosta rolada z jabłkami



              Teraz jest czas na najlepsze jabłka jest duży wybór rożnych gatunków i wszystkie są twarde i soczyste. Jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami oprószone cukrem pudrem, podane na ciepło z gałką ulubionych lodów - niebo w gębie :) Zapraszam Was dzisiaj na szybkie ciasto z jabłkami. Wspaniałą roladę, którą zrobimy naprawdę bardzo szybko. Jak każdy biszkopt jest mięciutka, puszysta i pięknie pachnie cynamonem :)



Składniki: 
  • 6 jajek 
  • 80 g cukru 
  • 140 g mąki tortowej 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 500-600 g twardych jabłek 
  • cynamon 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • cukier puder 

Duża blaszka z piekarnika

             Foremkę wyłóż pergaminem i delikatnie ją natłuść. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Jabłka rozłóż równomiernie w foremce, posyp bułka tartą i cynamonem.
           Białka ubij na sztywno następnie partiami wsypuj cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier się rozpuści dodaj żółtka i olej. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę i proszek. Ciasto wyłóż na jabłka i równomiernie rozsmaruj. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220*C przez około 12-15 minut wierzch powinien mieć złoty kolor. Z jeszcze gorącego ciasta oderwij pergamin i zwiń jabłkami do środka. Przestudź do końca a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Cudowna :) Zapraszam do konkursu na przepisy z jabłkami :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/228-przepisy-z-jablkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie rolada to wielkie wyzwanie nigdy jeszcze nie robiłam ale zawsze musi być ten pierwszy raz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie wygląda! Rolada na medal.
    Smak na pewno doskonały w każdym calu.
    Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
    Trzeba wypróbować.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna rolada :) Na taką miałabym ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolady nie są naszą mocną stroną :D Twoja ma przepięknego "ślimaka" w środku :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Duża blaszka to 25x35 czu większa?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...