Teraz jest czas na najlepsze jabłka jest duży wybór rożnych gatunków i wszystkie są twarde i soczyste. Jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami oprószone cukrem pudrem, podane na ciepło z gałką ulubionych lodów - niebo w gębie :) Zapraszam Was dzisiaj na szybkie ciasto z jabłkami. Wspaniałą roladę, którą zrobimy naprawdę bardzo szybko. Jak każdy biszkopt jest mięciutka, puszysta i pięknie pachnie cynamonem :)
Składniki:
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 140 g mąki tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500-600 g twardych jabłek
- cynamon
- 1 łyżka bułki tartej
- cukier puder
Duża blaszka z piekarnika
Foremkę wyłóż pergaminem i delikatnie ją natłuść. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Jabłka rozłóż równomiernie w foremce, posyp bułka tartą i cynamonem.
Białka ubij na sztywno następnie partiami wsypuj cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier się rozpuści dodaj żółtka i olej. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę i proszek. Ciasto wyłóż na jabłka i równomiernie rozsmaruj. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220*C przez około 12-15 minut wierzch powinien mieć złoty kolor. Z jeszcze gorącego ciasta oderwij pergamin i zwiń jabłkami do środka. Przestudź do końca a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Cudowna :) Zapraszam do konkursu na przepisy z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/228-przepisy-z-jablkami
Dla mnie rolada to wielkie wyzwanie nigdy jeszcze nie robiłam ale zawsze musi być ten pierwszy raz:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda! Rolada na medal.
OdpowiedzUsuńSmak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! :)
Bardzo apetyczna rolada :) Na taką miałabym ochotę :)
OdpowiedzUsuńRolady nie są naszą mocną stroną :D Twoja ma przepięknego "ślimaka" w środku :P
OdpowiedzUsuńDuża blaszka to 25x35 czu większa?
OdpowiedzUsuńmoja ma 32x37 cm. Możesz użyć tej co masz :)
Usuń