Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z burakiem i ananasem




               Zdecydowanie moje smaki. Sałatka jest słodko-słona smaki ananasa i buraka świetnie do siebie pasują do tego lekko ostrawy smak cebuli. Sałatka możne być samodzielnym daniem jak i też będzie pasować do różnego rodzaju mięs. Sałatka jest wegetariańska i możemy ją zaserwować na wigilijnym stole.


Składniki: 
  • 2 średnie buraki
  • 300 g ananasa (może być z puszki) 
  • mix fasoli z cieciorką 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu (zamiast jogurtu możemy dodać 2 łyżki majonezu)
  • sól i pieprz 

              Buraki ugotuj do miękkości, obierz i pokrój w średnią kostkę. Ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj dopraw solą i pieprzem.





Komentarze

  1. Dosyć ciekawe połączenie ale ja nie wiem czy bym się skusiła na takie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi osobiście bardzo smakowała. Jeśli się martwisz ananasem to jest on wykorzystywany w wytrawnych daniach np. pizzy. Jeśli lubisz połączenie owoców z mięsem to sałatka na pewno przypadnie ci do gustu.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie smaków :) Chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyrządzam podobną i wiem, że smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis na sałatkę.
    Nigdy o niej nie słyszałam.
    Prezentuje się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i ...smacznie. Podoba mi się ta sałatka, bo lubię produkty, których użyłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz