Coraz więcej osób rezygnuje z cukru, nabiału, mięsa i glutenu. Od czasu do czasu i ja ulegam takiemu stylowi życia i robię coś dobrego bez tych złych dodatków. Zapraszam was dzisiaj na kulki mocy z czerwonej fasoli z dodatkiem korzennych przypraw. Trufle wyszły bardzo smaczne fasola w nich jest niewyczuwalna tylko przyjemny posmak cynamonu, goździków i czekolady.
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli z puszki (użyłam gotowanej na parze)
- 100 g daktyli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków i kardamonu
- coś do obtoczenia trufli np. starta gorzka czekolada, kakao, polewa czekoladowa, mielone orzechy
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw żeby zmiękły. Fasolę przepłucz. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie przestudź. Do miski przełóż daktyle, fasolę i przyprawy. Wszystko zblenduj na gładką papkę. Na końcu wlej czekoladę i wymieszaj. Masę włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Z gotowej masy utwórz kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w ulubionej posypce. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
woow rewelacyjnie wyglądaja
OdpowiedzUsuńPrzepiękne trufelki.
OdpowiedzUsuńNie powiedziałabym, że są z fasoli. Ot, zaskoczenie :)
Super wyglądają.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy podobne w 2 wersjach. Z fasolą z puchy i gotowaną w domu. Te drugie zdecydowanie biły pierwsze na głowę więc polecamy spróbować :) Aczkolwiek nie robiłyśmy z tej na parze :)
OdpowiedzUsuńOstatnio pokochałam słodkości z fasoli :) Muszę zrobić i trufle :)
OdpowiedzUsuń