22.10.2015

Ziemniaczane krążki w orzechowej panierce







        Ziemniaczane krążki są świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Fantastycznie będą pasować do różnych rodzajów mięs np.kaczki, wołowiny, wieprzowiny jak i na słodko podane z pieczonymi owocami (śliwki, brzoskwinie, jabłka, żurawina). Ziemniaczane krążki są mięciutkie i delikatne w środku a na zewnątrz maja chrupiącą skórkę.



Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków np bryza, mila, ibis 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
Panierka:
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 jajko + 1 żółtko+ 1 łyżka wody 
  • olej do smażenia albo masło klarowane  
Z podanych składników wyszło mi 10 krążków o średnicy 8 cm.


          Ziemniaki ugotuj w mundurkach (w osolonej wodzie). Jeszcze ciepłe obierz, dodaj masło, żółtka i zgnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Na stolnicę wysyp 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wyłóż ziemniaki i zagnieć (jeśli ziemniaki będą bardzo mocno się kleić dosyp jeszcze 1 łyżkę mąki). Ciasto spłaszcz ręką i wycinaj szklanką/foremką ziemniaczane krążki.
         Orzechy włoskie drobno pokrój, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Jajko, żółtko i wodę wymieszaj. Każdy krążek zanurz w jajku potem w orzechach. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.


* Do masy ziemniaczanej można jeszcze dodać 50 g ostrego sera żółtego






12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ziemniaki :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Do różnych rodzajów mięs na pewno są idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podane ze śmietanką? Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakież cudowne! idealny kształt im nadałaś :)
    Ja tam lubię zjeść od czasu do czasu takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię podobne danie, kiedy zostanie mi puree z ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogłabyś mi je podrzucić, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł super, w takiej wersji ziemniaków jeszcze nie jadłam :) ale na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za ziemniakami, ale może w takiej wersji? Kuszące :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super pomysł na kotleciki bez mięsa :D
    Wczoraj jadłyśmy jaglano-dyniowe w jednej knajpce i były przepyszne! Ziemniaczane w takiej panierce też zrobiły by u nas furorę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś czuję, że smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...