Przejdź do głównej zawartości

Sernik "Piękna Helena"







            Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam! 




Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mąki 
Masa serowa:
  • 3 jajka 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 8-9 łyżek mleka 
 Dodatkowo 6 dojrzałych gruszek*


Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem 



           Spód: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i szczyptę soli a następnie przestudź. W misce ubij jajka i żółtko, następnie pomalutku wsypuj cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie puszysta cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszając dodaj kakao i mąkę. Przelej do tortownicy.
         Gruszki obierz i ostrym nożem/obierakiem wydrąż od spodu gniazda nasienne. Gruszki włóż na wcześniej przygotowany spód.
          Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Wszystkie składniki masy włóż do dużej miski i zmiksuj do ich połączenia około 2 minuty. Delikatnie przelej do foremki. Piecz około 80 minut w 160*C z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź  palcem środek sernika czy jest rzadki czy stężał. Jeśli jest rzadki to podpiecz go jeszcze z 10 minut. Sernik przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
         Sernik wymnij na paterę i polej polewą (wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź).


* Do sernika można użyć gruszek dojrzałych/miękkich a można też użyć gruszek twardych a następnie ugotować je w syropie tak jak to się robi w deserze "Piękna Helena".

Składniki na syrop: 500 ml wody, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki cukru, 1/2 laska wanilii. Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj przez 5 minut. Następnie do syropu włóż obrane i wydrążone gruszki. Gotuj do miękkości. Tylko uważaj żeby ich nie rozgotować.










Komentarze

  1. zdjęcia przepiękne, jak obrazy - śliczne! a smak - zazdroszczę tym, którzy jedli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super taki czekoladowy sernik, bardzo apetycznie się prezentuje :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!
    Ja, wielbicielka serników zjadłabym większość...

    OdpowiedzUsuń
  4. masz talent, zdjęcia są po prostu przepiękne, a sernik na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, aj! Totalna rozpusta.. ale warta grzechu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobny sernik widziałyśmy już nie raz :) Może kiedyś w końcu skusimy się na własną wersję :) Piękna aranżacja!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, przepiękne zdjęcia! :)
    Ten sernik jest po prostu idealny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. No... piękna ta Helena;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żeczywiście piękna ta helena :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Po co ja się tak katuję...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdjęcia <3 Jestem oczarowana! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały sernik i piękne zdjęcia! A ta drewniana patera jest przecudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poezja.... :) ależ on musi smakować! I te klimatyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ piękne zdjęcia wow nie mogę sie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam już go kilka razy, pyszności i robi wrażenie ��

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam już kilka razy pyszności i robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Poezja smaku , upiekłam go 🎂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz