12.10.2015

Sernik "Piękna Helena"







            Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam! 




Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mąki 
Masa serowa:
  • 3 jajka 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 8-9 łyżek mleka 
 Dodatkowo 6 dojrzałych gruszek*


Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem 



           Spód: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i szczyptę soli a następnie przestudź. W misce ubij jajka i żółtko, następnie pomalutku wsypuj cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie puszysta cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszając dodaj kakao i mąkę. Przelej do tortownicy.
         Gruszki obierz i ostrym nożem/obierakiem wydrąż od spodu gniazda nasienne. Gruszki włóż na wcześniej przygotowany spód.
          Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Wszystkie składniki masy włóż do dużej miski i zmiksuj do ich połączenia około 2 minuty. Delikatnie przelej do foremki. Piecz około 80 minut w 160*C z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź  palcem środek sernika czy jest rzadki czy stężał. Jeśli jest rzadki to podpiecz go jeszcze z 10 minut. Sernik przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
         Sernik wymnij na paterę i polej polewą (wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź).


* Do sernika można użyć gruszek dojrzałych/miękkich a można też użyć gruszek twardych a następnie ugotować je w syropie tak jak to się robi w deserze "Piękna Helena".

Składniki na syrop: 500 ml wody, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki cukru, 1/2 laska wanilii. Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj przez 5 minut. Następnie do syropu włóż obrane i wydrążone gruszki. Gotuj do miękkości. Tylko uważaj żeby ich nie rozgotować.










18 komentarzy:

  1. zdjęcia przepiękne, jak obrazy - śliczne! a smak - zazdroszczę tym, którzy jedli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super taki czekoladowy sernik, bardzo apetycznie się prezentuje :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!
    Ja, wielbicielka serników zjadłabym większość...

    OdpowiedzUsuń
  4. masz talent, zdjęcia są po prostu przepiękne, a sernik na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, aj! Totalna rozpusta.. ale warta grzechu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobny sernik widziałyśmy już nie raz :) Może kiedyś w końcu skusimy się na własną wersję :) Piękna aranżacja!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, przepiękne zdjęcia! :)
    Ten sernik jest po prostu idealny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. No... piękna ta Helena;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po co ja się tak katuję...

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcia <3 Jestem oczarowana! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały sernik i piękne zdjęcia! A ta drewniana patera jest przecudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poezja.... :) ależ on musi smakować! I te klimatyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ piękne zdjęcia wow nie mogę sie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...