29.10.2015

Jesienna zupa z dynią, jabłkiem i grzybowymi grzankami






        Idą jesienne chłody a najlepsza na rozgrzewkę jest zupa. Jesienna zupa dyniowa z dodatkiem jabłka, doprawiona suszonymi grzybkami i podana z chrupiącymi grzybowymi grzankami. Zupa pachnie jesienią, lasem i sadem. A co bardzo ważne dostarcza nam takiego energetycznego kopa.



Składniki: 
  • 1 duża dynia hokkaido 
  • 2 małe jabłka 
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek 
  • 250-300 ml bulionu warzywny albo drobiowy 
  • 2 suszone grzybki 
  • 2 kromki czerstwego chleba (u mnie żytni) 


          Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z chleba odetnij skórki, skrop oliwą i posyp częścią zmielonych grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę. 
          Umyj porządnie dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż między dynię. Polej odrobiną oliwy, posól, popieprz i posyp drobno pokrojonym rozmarynem. Przemieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż dynia będzie miękka (nóż musi wchodzić w dynię jak w masło). Poczekaj aż dynia trochę przestygnie, następnie obierz ją ze skóry (wystarczy delikatnie ściągnąć palcami miąższ ze skóry). Jabłka i dynię przełóż do garnka. Część bulionu wlej do foremki i delikatnie zeskrob pozostałe smaki. Przelej do garnka, dodaj pozostały bulion (ilość bulionu zależy od naszych upodobań jedni lubią bardzo gęste kremy inni trochę rzadsze). Zblenduj na papkę. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie pyrkać.Dopraw solą, pieprzem ziołowym i suszonymi, zmielonymi grzybami.
Zupę przelej do miseczki, posyp grzankami i  zmielonymi grzybkami. Polej odrobiną oliwy, jeśli masz to świetnie będzie pasować oliwa z dodatkiem trufli. Smacznego!






19 komentarzy:

  1. Zupa dyniowa teraz króluje, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa bardzo fajna, ale te grzanki to mistrzostwo świata :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak grzanki są świetne :D Dziękuje!

      Usuń
  3. Wspaniała zupka i wspaniałe zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co jak co, ale te grzanki <3 Boska!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka gęsta, taka dobra...<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno przepyszna z tą chrupiącą grzanką mmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Sycąca, pyszna, zdrowa = idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! :) wspaniały kolor i dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurka! Ale gęsta.. :) Musi być bardzo sycąca i rozgrzewająca zatem <3 wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam ależ ona pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda - piękne zdjęcia.. aż mam chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dynia zawsze i wszędzie :D Bardzo smakowicie wygląda Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak ładnie, że ręka sama sięga po łyżkę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa zupa, bardzo chętnie bym taką zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...