28.10.2015

Tarta z gruszkami i marcepanem





         Aaaa takie ciasta lubię najbardziej :D Połączenie soczystych gruszek z marcepanem, likierem amaretto z dodatkiem chrupiących, prażonych migdałów potrafi uwieść kubki smakowe i to na długo :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 50 g cukru pudru 
  • 100 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 
Nadzienie:
  • 200 g marcepanu 
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego 
 Dodatkowo:
  • 4-5 sztuk dojrzałych, małych gruszek 
  • 50 g płatków migdałowych 
 Forma do tart 21 cm



          Ciasto: Mąkę, zmielone migdały, cukier wysyp na stolnicę dodaj pokrojone w kostkę masło i przemieszaj wszyto nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli za mocno przykleja się do rąk należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Po rozwałkowaniu przyłóż foremkę i sprawdź czy poza nią wystaje około 2 cm margines jeśli tak przełóż (na pergaminie) ciasto do natłuszczonej foremki, lekko dociśnij i oderwij pergamin. Wyrównaj brzegi i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło). Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C* na 15 minut.
          Nadzienie: Marcepan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Gruszki obierz, przetnij na pół, wymnij gniazda nasienne i delikatnie wzdłuż ponacinaj (od strony zewnętrznej). Na podpieczonym spodzie ułóż gruszki, zalej nadzieniem i posyp podprażonymi płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź na środku palcem czy masa stężała.






9 komentarzy:

  1. Fantastyczne, już od samego patrzenia humor mi się poprawił :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to ciasto. Ciekawi mnie ten smak i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje kubki smakowe już ta tarta uwiodła, choć nawet jej nie próbowałam :) A może raczej te zdjęcia, zaczarowały mój umysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku ale nabrałyśmy ochoty na marcepan :D Koniecznie musimy połączyć gruszki z nim i stworzyć jakiś deserek bez piekarnika :D
    Dzięki za inspiracje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o boziu.. o nie.. <3 to zbyt piękne ciasto.. nawet patrzec nie mogę.. :D mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszka i marcepan? Brzmi kusząco! Zawsze łączyłam ją z chałwą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, fantastyczna tarta. Z tym marcepanem musiała smakować wyśmienicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna tarta, uwielbiam takie jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...