16.10.2015

Babcine ciasteczka z powidłami






        Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem serka homo, które po upieczeniu przypominają ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :D



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja tortową)
  • 250 g serka naturalnego homogenizowanego 
  • 200 g masła 
  • powidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo marmolada
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody  
  • cukier do posypania wierzchu
  • okrągła foremka u mnie średnica 8 cm
Z podanych składników wyszło mi 50 sztuk

        Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj serek i pokrojone masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat oprósz mąką połóż ciasto i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła ( dobrze jest jeszcze rozciągnąć ciasto w dłoniach) na środku umieść około pół łyżeczki powideł. Zlep jak pieroga i dociśnij widelcem pozostawiając ślady ząbków. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp odrobiną cukru. Ciastka poukładaj w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C (dolna grzałka i termoobieg) na15 minut.

* Zamiast posypywać ciastka cukrem po upieczeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.




18 komentarzy:

  1. Śliczne pierożki. Robiłam takie kiedyś właśnie z babcią <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo je lubię. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne te ciasteczka. Moja babcia jednak niestety ich nie robiła... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kiedyś robiłam takie z babcią! Genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja ich nie znałam! Super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja takich ciasteczek raczej nie jadłam nigdy, a szkoda bo wyglądają cudownie! Na pewno są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze! Z babcinego przepisu najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznaję się. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam (przynajmniej świadomie) takich ciasteczek. Wyglądają mega smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba są przepyszne :). Moja babcia zawsze obowiązkowo robiła pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne ciasto, ale z twarogiem :) muszę spróbować Twojego z serka homogenizowanego, bo ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam,
    N

    OdpowiedzUsuń
  11. Podobne siostra zrobiła na weekend tylko, że z nutellą i masłem orzechowym :D
    Z powidłami też byłyby pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale one wyglądają :D Pysznie mi się kojarzą ciacha w takim kształcie z cukrem z wierzchu, więc Twoje też napewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robię podobne, tylko ze zwykłym serem białym :) i też są smaczne

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię podobne bardzo często, to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne ciasteczka, idealne do herbaty i kocyka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoja strona, to moje ostatnie odkrycie.
    Wspaniałe zdjęcia i przepisy.
    Nie mogę się oderwać....

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...