Przejdź do głównej zawartości

Babcine ciasteczka z powidłami






        Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem serka homo, które po upieczeniu przypominają ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :D



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja tortową)
  • 250 g serka naturalnego homogenizowanego 
  • 200 g masła 
  • powidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo marmolada
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody  
  • cukier do posypania wierzchu
  • okrągła foremka u mnie średnica 8 cm
Z podanych składników wyszło mi 50 sztuk

        Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj serek i pokrojone masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat oprósz mąką połóż ciasto i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła ( dobrze jest jeszcze rozciągnąć ciasto w dłoniach) na środku umieść około pół łyżeczki powideł. Zlep jak pieroga i dociśnij widelcem pozostawiając ślady ząbków. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp odrobiną cukru. Ciastka poukładaj w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C (dolna grzałka i termoobieg) na15 minut.

* Zamiast posypywać ciastka cukrem po upieczeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Śliczne pierożki. Robiłam takie kiedyś właśnie z babcią <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo je lubię. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne te ciasteczka. Moja babcia jednak niestety ich nie robiła... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kiedyś robiłam takie z babcią! Genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja ich nie znałam! Super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja takich ciasteczek raczej nie jadłam nigdy, a szkoda bo wyglądają cudownie! Na pewno są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze! Z babcinego przepisu najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznaję się. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam (przynajmniej świadomie) takich ciasteczek. Wyglądają mega smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba są przepyszne :). Moja babcia zawsze obowiązkowo robiła pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne ciasto, ale z twarogiem :) muszę spróbować Twojego z serka homogenizowanego, bo ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam,
    N

    OdpowiedzUsuń
  11. Podobne siostra zrobiła na weekend tylko, że z nutellą i masłem orzechowym :D
    Z powidłami też byłyby pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale one wyglądają :D Pysznie mi się kojarzą ciacha w takim kształcie z cukrem z wierzchu, więc Twoje też napewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robię podobne, tylko ze zwykłym serem białym :) i też są smaczne

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię podobne bardzo często, to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne ciasteczka, idealne do herbaty i kocyka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoja strona, to moje ostatnie odkrycie.
    Wspaniałe zdjęcia i przepisy.
    Nie mogę się oderwać....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz