20.10.2015

Ziarna kawy






         Trufle w kształcie ziarna kawy są bardzo kawowe, bardzo czekoladowe i co by nie było bardzo dobre :D Świetnie nadadzą się na różne przyjęcia w domu czy w pracy. Przyciągają wzrok, kuszą swoim wyglądem i na pewno trudno się im oprzeć. Nie są trudne w przygotowaniu, ale przygotowując je musimy się trochę pobrudzić czekoladą. Polecam!



Składniki: 
  • 250 g cukru 
  • 75 ml wody 
  • 125 g masła 
  • 80 g gorzkiej czekolady 
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 g zmielonych herbatników
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 8 łyżek mleka 
  • pędzelek do smarowania 
 Dodatkowo duża wykałaczka do szaszłyków i ew. mini papilotki do podania



          Do garnka wsyp cukier zalej go wodą i zagotuj. Zmniejsz płomień i pomalutku gotuj 4 minuty. Dodaj masło, czekoladę i kawę. Mieszaj do połączenia się składników.  Na koniec dodaj zmielone herbatniki i orzechy. Porządnie wymieszaj i odstaw masa w tym czasie ostygnie i zgęstnieje. Nabieraj małą łyżeczką porcję masy ( ilość mniej więcej orzecha włoskiego) zrób kulkę a następnie lekko spłacz i uformuj jajowaty kształt. Po środku zrób wykałaczką rowek, posmaruj polewą w razie czego można jeszcze raz przejechać wykałaczką (żeby rowek był widoczny) i połóż na pergaminie do pieczenia. Poczekaj, aż polewa zastygnie. Ziarna kawy możesz umieścić w małych papilotkach albo po prostu połóż na talerz.
 Polewa: Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej.








14 komentarzy:

  1. wyglądają jak prawdziwe ziarnka kawy... aż oglądałam kilka razy, czytałam opis kilka razy żeby upatrzyć, pięknie Ci to wyszło, ale ja z moimi dwoma lewymi rękami do pieczenia i manualnych prac nie dałabym rady - choć zjeść i upaprać się czekoladą - o TAKKKK :) PYSZNIE wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają jak prawdziwe ziarenka kawy :) gratuluję zdolności plastycznych :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Niesamowite cudeńka wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńka! Kawa nie dla ale ten kształt jest fenomenalny!
    Piękno w swej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaa.. a ja myślałam, że są prawdziwe! :D Al bajer ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jakie zdolności, cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kochana podrzuć kilka :-) obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wooow kochana! One wyglądają lepiej niż te z Sowy! :D Co ja gadam, lepiej niż te prawdziwe z Belgii! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wyglądają te twoje trufle. Są po prostu idealne. Jestem ciekawa jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo kreatywne. idealnie odwzorowany kształt ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...