07.10.2015

Kruche ciastka ze słonecznikiem






Świetne ciastka do chrupania dla tych dużych i dla tych małych. Do pracy, do szkoły i do kawki :D



Składniki: 
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 50-70 ml zimnej wody 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • 2 białka 
  • 2 czubate łyżki cukru 
  • 250-300 g słonecznika 
  • okrągła foremka do wykrawania 

Z podanych składników wyszło mi 35 szt  o średnicy 8 cm.


          Na stolnicę wysyp mąki, dodaj cukier, sodę i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem pokrój i przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (na początku dodaj 50 ml wody a jak nie będzie chciało się zagnieść dodaj jeszcze 20). Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
         W miseczce roztrzep widelcem białka, dodaj cukier i jeszcze raz wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp słonecznik. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciasta, które następnie posmaruj białkiem, posyp słonecznikiem i lekko dociśnij. Połóż na lekko natłuszczonej foremce. Piecz 12 minut w 180*C.





7 komentarzy:

  1. Ostatnio chodzą za mną właśnie takie ciasteczka. Muszę zrobić. Pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. perfecto! Muszą cudownie chrupać <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na cudownie chrupiące!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale najeżone słonecznikiem! Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak te z sąsiedniej cukierni :D Tamtych jeszcze nie kupiłyśmy ale te Twoje zamawiałybyśmy w kilogramach xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Takimi ciasteczkami nigdy nie pogardzę!:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...