08.10.2015

Sałatka z makrelą polana sosem kaparowym







Składniki: porcja dla 2 osób
  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 makrela 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli 
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 kromki chleba 
Sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka pokrojonego koperku 
  • 1 czubata łyżeczka kapar 
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru 
  • sól i pieprz  


        Makrelę obierz ze skóry i ości.  Z chleba odetnij skórki i włóż do nagrzanego piekarnika i poczekaj niech się przypiecze (możesz użyć tostera). Następnie pokrój w kostkę. W misce ułóż pokrojoną sałatę, na niej połóż jajka pokrojone na ćwiartki, krążki cebuli, połówki pomidorków, makrelę a wierzch posyp chlebem. Całość polej sosem i podawaj.
Sos: Do jogurtu włóż drobno pokrojone kapary, koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem.






8 komentarzy:

  1. Nie jadłam makreli w tej wersji. Trzeba będzie spróbować. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa sałatka. Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smaków, bardzo apetyczna sałatka :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. makrelę uwielbiam - pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musimy zrobić sobie taką sałatkę bo ostatnio brakuje nam świeżych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na sałatkę. Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ona przepięknie i kolorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała sałatka i świetny sos :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...