15.10.2015

Ciasto marchewkowe z kremem serowo kajmakowym






          Przez dodatek kakao to nawet marchewki nie widać ani nie czuć. Ale robi ona taki myk że dodaje ciastu wilgoci a ja takie ciasta lubię najbardziej :D Ciasto marchewkowe samo w sobie jest wilgotne, puszyste i bardzo czekoladowe. Uzupełnieniem jest krem, który powstał tylko z dwóch składników sera i kajmaku. Wszystko bardzo smacznie się połączyło a żeby nie było nudno są dodane orzeszki do pochrupania :D Miód malina, polecam :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 5 jajek 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 150 g mąki 
  • 40 g kakao 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 50 ml oleju 
  • 180 g startej na średnich oczkach marchewki (3-4 sztuki) 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich 
Krem:
  • 350 g serka śmietankowego w kostce   (mój był taki )
  • 150 g kajmaku (najlepszy jest ten z dodatkiem soli :) 
  • 20-50 g orzechów włoskich 

Tortownica 20-21 cm wyłożona pergaminem


         W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę. Odstaw na chwilę. W mikserze zmiksuj jajka a następnie pomału dosypuj cukier. Ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej. Delikatnie i powoli mieszaj jednoczenie wsypuj mąkę. Na koniec dołóż  marchewkę i orzechy. Przelej do tortownicy i piecz do suchego patyczka w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut. Przestudź a następnie przekrój na pół.
        Krem: Do miski włóż ser i kajmak zmiksuj, aż się wszystko połączy. Cześć masy wyłóż na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż pozostałą część. Posyp drobno pokrojonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 5 dni.




13 komentarzy:

  1. Bardzo zachęcający...zjadłabym do zielonej herbatki ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj cudowne ciacho. Wygląda bardzo apetycznie. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. i u mnie i u Ciebie marchewkowe! :)
    Podoba mi się bardzo Twoja propozycja <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sam tytuł sprawia, że ślinka cieknie na klawiaturę :P
    Też lubimy takie wilgotne ciasta a już szczególnie z marchewką. No i ten krem serowo kajmakowy.... BOMBA :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie chcesz może abym się do Ciebie wprowadziła? :D To ciasto musi być genialne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ma piękny, intensywny kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto, ten krem mnie bardzo zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda po prostu perfekcyjnie! Z chęcią bym przygarnęła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ser twaróg zwykly tez moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ci nie przeszkadzają grudki sera w kremie to może być. Zwykły twaróg może być kwaśniejszy i może trzeba będzie dodać trochę więcej kajmaku.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...