Przejdź do głównej zawartości

Sernik z karmelem




    Sernik jest delikatny, lekko piankowy a do tego ta pyszna polewa karmelowa - powiadam Wam pyszności!



Składniki: 

  • 180 g masła ( temp. pokojowa) 
  • 100 g cukru 
  • 1 kg twarogu ( może być z wiaderka) 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z jednej cytryny 

Karmel
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka wody 

 Dodatkowo:

Foremka keksówka wyłożona pergaminem, dodatkowo większe naczynie do pieczenia w kąpieli wodnej.
Wrzątek.


       Karmel: Na patelnie z jasnym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, stawiamy na palnik i mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż masa zacznie przybierać jasny złoty kolor. Przez cały czas gotowania się wody z cukrem nie można mieszać dopiero jak zacznie brązowieć możemy kilka razy potrząsnąć patelnią. Do keksówki wlewamy gorący karmel starając się rozprowadzić go równomiernie.
      Masa serowa: W misce ucieramy masło z cukrem. Gdy cukier będzie rozpuszczony albo prawie rozpuszczony dodajemy na przemian jajka i ser. Na sam koniec dodajemy budyń i sok z cytryny ( wystarczy wymieszać). Przekładamy na gorący karmel. Do większego naczynia wlewamy wrzątek, wkładamy do piekarnika a następnie bardzo ostrożnie wsuwamy keksówkę z ciastem. Pieczemy około 90 minut w 160*C ( dotknijmy ciasto palcem jeśli będzie sprężyste, nie będzie się kleić to znaczy, że sernik jest już upieczony). Wyjmujemy keksówkę z kąpieli i studzimy sernik najlepiej całą noc. Następnie przekładamy na półmisek jeśli chcemy możemy posypać orzechami włoskimi.





Komentarze

  1. Uwielbiam karmelowe serniki :)) Jeden z pierwszych, który robiłam samodzielnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowy kształt jak na sernik - fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałek;)))) Wygląda tak pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale sie zaprezentował na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zdjęcia, aż chciałaby sie cały kawałeczek zjeść :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny kształt! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co tu dużo mówić, wygląda pysznie<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja :) Wygląda mega apetycznie i na pewno tak też smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik z polewą karmelową po prostu musi być boski :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ten karmel cudnie wygląda na tym serniczku. I musi też mu dawać cudnego posmaku :)) Ah jak dobrze, że święta za pasem, będzie można skusić się bez wyrzutów sumienia na tyle pyszności, bo to w końcu święta prawda ;DD

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności:) Poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale puszysty ! I ten cudowny karmel :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny ten sernik, i do tego ten karmel :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda zjawiskowo, pewnie podobnie też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  15. wiesz, że miałam ostatnio taki w głowie? :) tylko w wersji okrągłej! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chciałam zrobić w wersji okrągłej tylko wszystkie tortownice jakie mam mają odpinaną obręcz. Jeśli bym wyłożyła blaszkę folią to i tak jest duża szansa, że woda może się dostać do środka i rozrzedzi karmel.

      Usuń
  16. Dalabym się pokroić za ten sernik !

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik wygląda bardzo apetycznie, połączenie karmelu, orzechów i sera to świetny pomysł, zawsze smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz