24.04.2014

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami







Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 5 jajek 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • pęczek szczypiorku 
  • duża kulka mozzarelli 
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych 
  • jeśli mamy to kilka listków bazylii 
  • sól, pieprz

Forma do tart 30-32 cm, obciążenie w postaci suchego grochu, ryżu, fasoli



        Z podanych składników zagniatamy ciasto ( w przypadku gdyby ciasto nie chciało nam się lepić dodajmy łyżkę zimnej wody). Miedzy dwoma arkuszami pergaminu wałkujemy ciasto, tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
       Nadzienie: Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1/2 pęczka drobno pokrojonego szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, mozzarelle kroimy w plasterki albo kostkę. Na spód tarty wylewamy masę jajeczną układamy łososia, ser, pomidorki a na sam koniec posypójemy szczypiorkiem i bazylią. Pieczemy 25 minut w 180*C. Podajemy na ciepło i na zimno.

* Spód do tary możemy upiec nawet dwa dni wcześniej.
* Pomidorki koktajlowe możemy zastąpić pomidorem obranym ze skórki.






Nadzienie pochodzi z książki "Okrasa kontra Paskal"

24 komentarze:

  1. fantastyczna, uwielbiam tarty z prawie każdym wypełnieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! Też mam tę książkę i póki co ją kartkuję, zamiast zabrać się za wypróbowanie przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda :D Ale narobiłaś mi ochoty, bo jakoś dawno u mnie tarty nie było ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładna :) Z chęcią bym jej spróbowała, mimo, że nie przepadam za wędzonym łososiem ;) U mnie dziś też tarta, choć nieco inna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, aż mam ślinotok :)) Cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. boska tarta :) ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje smaki i do tego pięknie wygląda. Wpraszam się na obiad!; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka kolorowa, taka wiosenna :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale dobroci! Ale pyszności... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niesamowicie apetycznie, ostatnio mam fazę na tary na przeróżne sposoby, taki przepis bardzo mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie muszę próbować, żeby wiedzieć, że dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooooo my what indulgence! my tummy is grumbling at me.

    OdpowiedzUsuń
  14. moje smaki!:) musi być boska:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię tarty na słodko i wytrawnie, Twoja pysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda fantastycznie, chcę ją! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Fanką ryb nie jestem, ale coś tak czuję, że jakby taka piękna tarta znalazła się na moim talerzu, to nie zostawiłabym ani kawałka :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda świetnie :) Piękne wiosenne danie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ ona wygląda. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...