08.04.2014

Galareta z warzyw z dodatkiem jajek przepiórczych





      Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami, szynką i jajkami przepiórczymi galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :D


Składniki: 

  • 1 L bulionu 
  • 300 g szynki 
  • 100-130 g marchewki konserwowej 
  • 200 g brokuła 
  • 250 g kukurydzy konserwowej
  • 260 g groszku konserwowego 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 10  jajek przepiórczych
  • 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1 L+1łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku 
Dodatkowo folia spożywcza i forma keksówka 30x11 cm


        Przepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty. Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej wody (żeby zachował ładny zielony kolor). Szynkę i paprykę kroimy w drobna kostkę. Groszek, marchewkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy żelatynę należy wcześniej ja zalać woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do wywaru. Studzimy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy połowę groszku, następnie kukurydzę, marchewkę, połowę szynki i paprykę. Zalewamy połową bulionu i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje układamy różyczki brokuła, jajeczka przepiórcze, szynkę a na sam koniec groszek. Zalewamy pozostałym bulionem. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem patere możemy wyłożyć liśćmi sałaty a wierz udekorować świeżą pietruszką. 


* Zamiast szyki możemy wykorzystać krewetki koktajlowe albo pieczonego łososia
* Zestaw warzy może być dowolny




 Wszystkie osoby lubiące mój blog zapraszam na Facebooka :D

11 komentarzy:

  1. chcę zrobić taką galaretę, ale typowo wegetariańską w tym roku :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za takimi galaretkami, ale moja mama je uwielbia na przykład; D Pięknie u Ciebie wygląda, mogłabym spróbować jej nawet, pomimo, że nie po drodze mi z takimi galaretkami: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje :) lubię takie zimne przystawki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo optymistycznie i wiosennie- dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak pięknie się prezentuje! Smakowita galareta na świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie zrobiłaś. Wyszła taka warstwowa i super konsystencja. Pięknie się prezentuje na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna ta galareta, idealna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wieki nie jadłam takiej galaretki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, coś świątecznego dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam na Facebooku, fantastycznie będzie wyglądać na świątecznym stole :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo urodziwa alternatywa dla nóżek. Kolorowa i wiosenna będzie idealna na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...