17.04.2014

Sos tatarski






Jeden z moich ulubionych sosów do jajek, kanapek, wędlin i mięs na zimno.



Składniki: 

  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średnie ogórki konserwowe 
  • 1 łyżeczka kapar 
  • 10 sztuk marynowanych pieczarek
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 
  • sól 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki chrzanu 


      Na tarce o dużych oczkach ścieramy jajka, ogórki, grzybki. Kapary i szczypiorek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy doprawiamy solą, cukrem i chrzanem. Przechowujemy w lodówce.  

* jogurt możemy zastąpić majonezem





Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku 

13 komentarzy:

  1. Aż wstyd się przyznać, ale kupujemy gotowy :( Pokuszę się o zrobienie z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię sos tatarski - dziś go robiłam i właśnie się przegryza w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. robię podobny, jednak nie znałam go pot tą nazwą.. no i bez kaparów..
    Ale podoba mi sie Twoja propozycja, zapiszę i wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy najlepszy :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. DZiękuję, wspanialy smak, bardzo dobrze kmponuje sie smak kaparow. Na swieta baardzo sie przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię i często robię:) Najbardziej lubię jako dodatek do pieczonej domowej szynki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię i często robimy z mamą na imprezki, jednak troszkę inaczej, ale wiadomo co dom to inne zwyczaje :) Wesołych Świąt życzę !

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie robi się go nieco inaczej, ale to większego znaczenia nie ma, każdy sos tatarski jest idealnym dodatkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam go :D Zresztą wszystkie ostre sosy na bazie jogurtu i majonezu ubóstwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam zrobić na święta i się nie wyrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...