15.04.2014

Sernik z karmelem




    Sernik jest delikatny, lekko piankowy a do tego ta pyszna polewa karmelowa - powiadam Wam pyszności!



Składniki: 

  • 180 g masła ( temp. pokojowa) 
  • 100 g cukru 
  • 1 kg twarogu ( może być z wiaderka) 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z jednej cytryny 

Karmel
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka wody 

 Dodatkowo:

Foremka keksówka wyłożona pergaminem, dodatkowo większe naczynie do pieczenia w kąpieli wodnej.
Wrzątek.


       Karmel: Na patelnie z jasnym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, stawiamy na palnik i mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż masa zacznie przybierać jasny złoty kolor. Przez cały czas gotowania się wody z cukrem nie można mieszać dopiero jak zacznie brązowieć możemy kilka razy potrząsnąć patelnią. Do keksówki wlewamy gorący karmel starając się rozprowadzić go równomiernie.
      Masa serowa: W misce ucieramy masło z cukrem. Gdy cukier będzie rozpuszczony albo prawie rozpuszczony dodajemy na przemian jajka i ser. Na sam koniec dodajemy budyń i sok z cytryny ( wystarczy wymieszać). Przekładamy na gorący karmel. Do większego naczynia wlewamy wrzątek, wkładamy do piekarnika a następnie bardzo ostrożnie wsuwamy keksówkę z ciastem. Pieczemy około 90 minut w 160*C ( dotknijmy ciasto palcem jeśli będzie sprężyste, nie będzie się kleić to znaczy, że sernik jest już upieczony). Wyjmujemy keksówkę z kąpieli i studzimy sernik najlepiej całą noc. Następnie przekładamy na półmisek jeśli chcemy możemy posypać orzechami włoskimi.





20 komentarzy:

  1. Uwielbiam karmelowe serniki :)) Jeden z pierwszych, który robiłam samodzielnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowy kształt jak na sernik - fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałek;)))) Wygląda tak pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale sie zaprezentował na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zdjęcia, aż chciałaby sie cały kawałeczek zjeść :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny kształt! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co tu dużo mówić, wygląda pysznie<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja :) Wygląda mega apetycznie i na pewno tak też smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik z polewą karmelową po prostu musi być boski :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ten karmel cudnie wygląda na tym serniczku. I musi też mu dawać cudnego posmaku :)) Ah jak dobrze, że święta za pasem, będzie można skusić się bez wyrzutów sumienia na tyle pyszności, bo to w końcu święta prawda ;DD

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności:) Poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale puszysty ! I ten cudowny karmel :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny ten sernik, i do tego ten karmel :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda zjawiskowo, pewnie podobnie też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  15. wiesz, że miałam ostatnio taki w głowie? :) tylko w wersji okrągłej! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chciałam zrobić w wersji okrągłej tylko wszystkie tortownice jakie mam mają odpinaną obręcz. Jeśli bym wyłożyła blaszkę folią to i tak jest duża szansa, że woda może się dostać do środka i rozrzedzi karmel.

      Usuń
  16. Dalabym się pokroić za ten sernik !

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik wygląda bardzo apetycznie, połączenie karmelu, orzechów i sera to świetny pomysł, zawsze smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...