03.04.2014

Majonez z fasoli






       Zabrałam się za ten przepis bardzo sceptycznie a skończyło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam bo majonez jest bardzo kremowy, gładki o lekkim posmaku rozmarynu. Świetnie zastąpi tradycyjny majonez no i dostarczy nam troszeczkę mniej cholesterolu ;D Na początek polecam zrobić wersję podstawową a potem można trochę pokombinować z dodatkami np. dodać skórkę z cytryny, starty chrzan, musztardę, bazylie, oregano, chili itp. Możliwości jest wiele tylko trzeba namówić mięsożerców do spróbowania :D


Składniki: 

  • 1 szklanka drobnej, białej fasoli 
  • 4 łyżki wody 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 130 ml oliwy 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • ew. sok z cytryny 
 
     Fasole namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Fasolę przełożyć do blendera dodać wodę, ocet i zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, rozmaryn i cienkim strumykiem wlać oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika, polać odrobiną oliwy i przechowywać w lodówce.





Źródło: gazeta "Moje Smaki Życia"

22 komentarze:

  1. O, to ciekawe... muszę wypróbować! :]]
    Chociaż i tak nie myślałabym, by na stałe zamieniać zwyczajny dobry majonez na taką wegańską wersję... tradycyjny majonez z jaj spełnia w kompozycjach żywnościowych odpowiednią rolę, nie tylko smakową, wiadomo, wersja powyżej przez ciebie zaproponowana to mimo wszystko węglowodan i raczej nie nadaje się np. do sałatek (jaka korzyść z łączenia węgla z węglem? Skoro i węglowodanów na dzień powinno się spożywać w odpowiedniej ilości?) ;]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, o fasolowym majonezie jeszcze nie słyszałam ;) koniecznie muszę kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł po prostu pierwszorzędny:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do natychmiastowego wykorzystania. Bardzo mi się spodobał ten przepis. Koniecznie muszę spróbować go zrobić, może na święta jako dodatek do jaj.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się te wszystkie wegańskie smarowidła

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm.. zapowiada się ciekawie, ale wiem, że u mnie w domu nic by nie przebiło zwykłego majonezu :)
    No cóż, co uzależnienie to uzależnienie :D
    Ale super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wymyśliłaś :D koniecznie muszę tego spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie dobrałaś składniki :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się interesująco. Myślę, że ciekawość zwycięży i chyba go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Woooow, tego jeszcze nie grali. Świetny pomysł, bo zamiast tłuszczu jest sporo białka. Koniecznie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czego to ludzie nie wymyślą :)
    Super propozycja, nie wpadłabym na taki majonez.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, tego to ja nie widziałem, czad! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne smarowidło. Konieczne do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. Majonez z fasoli powiadasz ;> Coś podobnego...człowiek się każdego dnia uczy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł na zdrowy majonez:) Ciekawe co by u nas w domach na taki majonez powiedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy pomył, muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem strasznie ciekawa efektu :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł, będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zdecydowanie do wypróbowania :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. chętnie bym nim chleb wysmarowała:)

    OdpowiedzUsuń
  21. A to ciekawostka! Muszę wypróbować taki majonez :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy pomysł, będzie trzeba wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...