12.04.2014

Miodowe Semifreddo





      Ostatnio do mojego mazurka na waflu wykorzystałam 5 białek no i coś trzeba było zrobić z żółtkami. Możliwości jest wiele, ale ja zdecydowałam się na miodowe semifreddo bo tak jak mazurek szybko się robi i genialnie smakuje. Semifreddo znaczy na wpół zmrożone przypomina lody, ale nimi nie jest. Semifreddo bardziej przypomina zmrożony mus jest kremowe, aksamitne, delikatne dlatego szybko się rozpuszcza i należy je podać zaraz po nałożeniu. Polecam jest przepyszne!




Składniki: 

  • 5 żółtek 
  • 100 g płynnego miodu 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • garść orzechów włoskich


       Do miski przekładamy żółtka i miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wkładamy masę, przykrywamy folia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h. Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy. Na talerzyk wykładamy porcję semifreddo i posypójemy orzechami.






Źródło: Nigella Lawson

16 komentarzy:

  1. Apetyczne zdjęcie:) Mogę kawałek?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :D Witaj, dawno cie nie było :D pozdrawiam!

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Na pewno też tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jadłabym<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący smakołyk. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałości, aż słów brak, jadłbym *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierze na słowo, że jest pyszne, bo tak też wygląda :)) Ah wyobrażam sobie tą aksamitną konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super! Już sobie wyobrażam jak jest cudownie aksamitny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię lody i semifredo. Zrobiłam z owocami ale teraz zaciekawił mnie Twój przepis, więc chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie - sama nigdy nie robiłam. Koniecznie będę musiała :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ale kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To swego rodzaju staropolska pascha, świetnie wygląda i zapewne smakuje : )

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniam, już sobie wyobrażam ten smak... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...