Przejdź do głównej zawartości

Mazurek bakaliowy na waflu





         Mazurek dla zapracowanych. Wystarczy ubić białka, dodać bakalie i włożyć do piekarnika. Szybko, łatwo i prosto a w trakcie pieczenia możemy zająć się np. sprzątaniem :/ albo czymś bardziej przyjemniejszym :D Mazurek jest bardzo smaczny, słodki a jak użyjemy ulubionych bakali gwarantuje nam to pełen sukces. 



Składniki: 

  • 5 białek 
  • 200 g cukru pudru
  • 400 g ulubionych bakali 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 wafel, andrut ( mój miał wymiar 30x22 cm) 


      Ubijamy białka, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąco biała. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i bakalie. Masę rozsmarowujemy na waflu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C na 15 minut a następnie zmniejszamy temp. do 120*C i pieczemy jeszcze 75 minut.

* Uważajmy żeby do białek nie trafiło żółtko!





Przepis Bożeny Dykiel 


Komentarze

  1. Lubię takie szybkie wersje znanych ciast :) prezentuje się wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie się zrobiło. Świetny przepis. Słodkości wiele, jak na Mazurek przystało. Kto wie, może właśnie zrobię z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny, kojarzy mi się z pleśniakiem, który uwielbiam, chyba przyrządzę! Zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, chętnie bym go zjadła :P
    Zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm działa na moją wyobraźnię! Akurat u mnie na blogu jest konkurs na wielkanocnego mazurka, także zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny i pyszny ten mazurek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bosko!!! Poczułam ssanie w żołądku!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma wielkanocnego stołu bez mazurka! piękny i pyszny, zapisujemy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mazurek prezentuje się fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. szybko, a jak efektownie! Wow... dla mnie bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały mazurek, wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! A pomysł przygotowania mazurka na waflu uważam za genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda, chce taki kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz