Ten rok chce zacząć od lekkiego, dietetycznego ciasta nie to że macie przejść na dietę :D ale po takim maratonie świątecznym czasami dobrze jest zjeść mniej kaloryczne ciasto. Jest ono wykonane z dwóch gatunków mąki, ale jeśli chcemy to możemy zrezygnować z maki pszennej i całkowicie zastąpić ją pełnoziarnistą. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i ekspresowe w wykonaniu.
Szczęścia Wszystkim w nowym roku :D
Składniki:
- 3 jajka
- 130 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki pszennej
- 140 g maki pełnoziarnistej
- 300 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1,5 łyżeczki sody
- 100 g żurawiny
Foremka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Wszystkie składniki oprócz żurawiny wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach do momentu połączenia około 1 minuty. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremki i pieczemy 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Jeśli mamy ochotę możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Oj, jak ja dawno nie jadłam takiego ciasta. Jestem ogromną miłośniczką żurawiny. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńOlu ciacho wygląda rewelacyjnie więc zabieram kawałek tego jogurtowego przysmaku do kawki ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się. Gdybym miała wszystkie składniki, powstałoby dosłownie za moment. :-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam je!!!!! Dodałam jedynie startą skórkę cytrynową.
UsuńCzy próbowałaś piec to ciasto w całości z mąki pełnoziarnistej?
Korci mnie ta wersja, ale trochę się boje takiego charakterystycznego, ziemistego posmaku.
W wariancie 50:50 mąka pełnoziarnista była dla mnie w ogóle niewyczuwalna.
Mam nadzieje, że smakowało :D Piekłam z mąki pełnoziarnistej, ale to jest tylko wersja dla osób, które ja lubią i tolerują jej smak. Wszystkie wypieki z mąki pełnoziarnistej maja ten charakterystyczny smak lekko goryczkowaty, tak jak piszesz ziemisty.
UsuńOczywiście, że smakowało. :-) W takim razie pozostanę przy wariancie pół na pół.
UsuńWłaśnie miałam ochotę na ciasto z jogurtem: mówisz i masz, choć w moim przypadku: myślisz i masz:)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho! Do tej pory tego typu robiłam ze świeżymi owocami, ale takie też super wygląda. muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńlekkie smaczne i szybkie :) czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i lekkie :)! Ale niestety jogurtowce nie chcą ze mną współpracować ;)!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAle już dawno nie jadłam ciasta na jogurcie :) Twoje wygląda świetnie :) I ten zdrowy dodatek żurawiny! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta jogurtowe - nie dość że bardzo smaczne, mokre to w dodatku jakie proste w wykonaniu :D
OdpowiedzUsuńPo Twoim ostatnim przepisie (tort orzechowy) czekałam z niecierpliwością na nowe cudo i doczekałam się. Ciasto jogurtowe z żurawiną musi być przepyszne. Mam teraz dylemat co na sobotę Twoje ciasto czy słodkie kartofelki (przepis też z internetu). Chyba zrobię obydwa, albo będę ciągnęła losy, który przepis pierwszy.
OdpowiedzUsuńTak jest - po świątecznym obżarstwie trzeba dać naszemu brzuszkowi odpocząć ;) Bardzo lubię ciasta z jogurtem, więc podoba mi się ten przepis ;) Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńU mnie również jogurtowe, Twoje ma ciekawie dobrane przepisy, muszę wypróbować:))
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńAaaa, i jak tu przejśc na dietę jak takie pyszności serwujesz???
OdpowiedzUsuńPrzepyszne smaki, wspaniałe do kawki !
OdpowiedzUsuń