Przejdź do głównej zawartości

Niesamowite ciasto z jabłkami i masłem orzechowym






      Wszystko zaczęło się od tego, że na jednym z portali zachwycali się nad smakiem pewnego masła orzechowego a że ja jestem bardzo podatna na takie kulinarne plotki poszłam i kupiłam chociaż masła orzechowego nie lubię. Po spróbowaniu utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że masło orzechowe nie jest dla mnie. Musiałam coś z nim zrobić bo przecież wyrzucać nie będę i tak sobie pomyślałam żeby zwykłe tradycyjne masło zastąpić właśnie masłem orzechowym. Na początek postanowiłam upiec proste i mało skomplikowane ciasto z dodatkiem jabłek bo jabłka i orzechy to zgrany duet. Eksperyment się udał, ciasto wyrosło i smakuje fantastycznie. Masło jest bardzo wyczuwalne w cieście, ale nawet taka osoba jak ja, która za nim nie przepada to w cieście pokocha. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej, ale bardzo dobrze pasować będzie mąka pełnoziarnista albo żytnia. Polecam bo ciasto jest bardzo wyjątkowe w smaku. Zostało mi jeszcze pół słoika i co by tu zrobić? :D



Składniki:

  • 200 g mąki (przesiana) 
  • 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 120 ml mleka 
  • 1,5 łyżeczki sody
dodatkowo:
  • 1-2 jabłka 
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 


Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Do miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na średnich obrotach około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy jajko, mieszamy i dodajemy kolejne jajko. Gdy masa będzie gładka dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i mleko całość mieszamy tylko do połączenia składników około 1 minuty. Ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy kawałki jabłka, posypujemy orzechami i cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka tak około 45-50 minut. Studzimy. Ciasto można polukrować.






Komentarze

  1. Olu! kolejne oszałamiające ciasto w Twoim repertuarze! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiesz, co zrobić z masłem orzechowym? Ja przyjmuję każdą ilość :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Bardzo ciekawy, oryginalny pomysł :)
    Ja niby masło orzechowe lubię, ale w bardzo niewielkich ilościach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka i masło orzechowe to musi być wspaniałe połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto naprawdę wygląda niesamowicie ;) wiesz że mam tak samo - za masłem orzechowym nie przepadam, a już w szczególności na chlebie ;/ za to w wypiekach sprawdza mi się idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, mam takie same odczucia do masła orzechowego co Ty, stoi sobie słoik, a ja nie wiem co z nim zrobić - chyba skuszę się na Twoje ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bo masło orzechowe to trzeba wymieszać z masłem czekoladowym i dopiero jeść, najlepiej łyżeczką :D chętnie upiekę Twoje ciacho bo bardzo mi się spodobało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł. Jak nic już nie wymyślę to na pewno tak zrobię :D Pozdrawiam

      Usuń
  8. Chyba wiem o którym maśle orzechowym z kawałkami orzechów mówisz. Też je zakupiłam i też po spróbowaniu samego masła stwierdziłam, że bez rewelki. Ale w sumie kupiłam je jako dodatek właśnie do wszelkiego rodzaju ciast, babeczek, owsianek czy nawet marynat, bo przepisów takich jest mnóstwo. A myśle, że właśnie w takich ciachach jak Twoje dodaje super orzechowego posmaku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaką tortownice to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  10. Boże jak to ciasto wygląda, rzeczywiście niesamowicie i nawet średni stosunek do masła orzechowego nie powstrzymałby mnie od spałaszowania kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bajecznie :) A dla mnie, pożeracza masła orzechowego, takie ciasto to spełnienie marzeń :D Wszystko co lubię, pycha! A o jakim maśle orzechowym mowa? Ja zawsze wcinam swoje własne, homemade ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie tam z pewnej niemieckiej sieciówki. Myślę, że takie domowe też mnie nie przekona ;D Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Ja również nie cierpię masła orzechowego tak normalnie, ale skoro mówisz, że w tym cieście wypadło świetnie, jestem skłonna uwierzyć. Ba - z chęcią porwałabym kawałeczek, bo właśnie rozgrzewam się kubkiem kawy i brak mi czegoś w zestawie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja masło orzechowe przygarnę chętnie w każdej ilości :) Uwielbiam je :) A ciasto fajne. Muszę się w końcu skusić i wypróbować jak smakuję wypieki z tym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masło orzechowe możesz oddać mnie, ja go uwielbiam!; D
    A ciasto musi być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto rzeczywiście wygląda niesamowicie, chętnie wpadnę do Ciebie na kawę:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłędne! I to masło orzechowe... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda fantastycznie, ja bardzo lubię masło orzechowe - szczególnie te domowe

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluje pomysłowości - ciasto wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda wspaniale, chętnie skuszę się na kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy ktoś kto zrobił może napisać jak smakuje? To, że ładnie na zdjęciu wygląda to nie wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto faktycznie wygląda super, super rośnie, ale niestety smak mnie nie porwał mimo,ze uwielbiam masło orzechowe. Swoje ciacho upieklam z masla bez kawałków, no i ten posmak sody, przepraszam, ale dla mnie samo zło. Widocznie mi nie było to ciasto pisane 😚. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie orzechy na wierzch?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz