Wszystko zaczęło się od tego, że na jednym z portali zachwycali się nad smakiem pewnego masła orzechowego a że ja jestem bardzo podatna na takie kulinarne plotki poszłam i kupiłam chociaż masła orzechowego nie lubię. Po spróbowaniu utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że masło orzechowe nie jest dla mnie. Musiałam coś z nim zrobić bo przecież wyrzucać nie będę i tak sobie pomyślałam żeby zwykłe tradycyjne masło zastąpić właśnie masłem orzechowym. Na początek postanowiłam upiec proste i mało skomplikowane ciasto z dodatkiem jabłek bo jabłka i orzechy to zgrany duet. Eksperyment się udał, ciasto wyrosło i smakuje fantastycznie. Masło jest bardzo wyczuwalne w cieście, ale nawet taka osoba jak ja, która za nim nie przepada to w cieście pokocha. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej, ale bardzo dobrze pasować będzie mąka pełnoziarnista albo żytnia. Polecam bo ciasto jest bardzo wyjątkowe w smaku. Zostało mi jeszcze pół słoika i co by tu zrobić? :D
Składniki:
- 200 g mąki (przesiana)
- 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1-2 jabłka
- 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Do miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na średnich obrotach około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy jajko, mieszamy i dodajemy kolejne jajko. Gdy masa będzie gładka dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i mleko całość mieszamy tylko do połączenia składników około 1 minuty. Ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy kawałki jabłka, posypujemy orzechami i cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka tak około 45-50 minut. Studzimy. Ciasto można polukrować.
Olu! kolejne oszałamiające ciasto w Twoim repertuarze! :]
OdpowiedzUsuńNie wiesz, co zrobić z masłem orzechowym? Ja przyjmuję każdą ilość :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Bardzo ciekawy, oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa niby masło orzechowe lubię, ale w bardzo niewielkich ilościach ;)
Jabłka i masło orzechowe to musi być wspaniałe połączenie...
OdpowiedzUsuńciasto naprawdę wygląda niesamowicie ;) wiesz że mam tak samo - za masłem orzechowym nie przepadam, a już w szczególności na chlebie ;/ za to w wypiekach sprawdza mi się idealnie :D
OdpowiedzUsuńOlu, mam takie same odczucia do masła orzechowego co Ty, stoi sobie słoik, a ja nie wiem co z nim zrobić - chyba skuszę się na Twoje ciacho! :)
OdpowiedzUsuńbo masło orzechowe to trzeba wymieszać z masłem czekoladowym i dopiero jeść, najlepiej łyżeczką :D chętnie upiekę Twoje ciacho bo bardzo mi się spodobało :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Jak nic już nie wymyślę to na pewno tak zrobię :D Pozdrawiam
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńChyba wiem o którym maśle orzechowym z kawałkami orzechów mówisz. Też je zakupiłam i też po spróbowaniu samego masła stwierdziłam, że bez rewelki. Ale w sumie kupiłam je jako dodatek właśnie do wszelkiego rodzaju ciast, babeczek, owsianek czy nawet marynat, bo przepisów takich jest mnóstwo. A myśle, że właśnie w takich ciachach jak Twoje dodaje super orzechowego posmaku :D
OdpowiedzUsuńNa jaką tortownice to przepis?
OdpowiedzUsuńJest napisane 21 cm :D
UsuńBoże jak to ciasto wygląda, rzeczywiście niesamowicie i nawet średni stosunek do masła orzechowego nie powstrzymałby mnie od spałaszowania kawałka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :) A dla mnie, pożeracza masła orzechowego, takie ciasto to spełnienie marzeń :D Wszystko co lubię, pycha! A o jakim maśle orzechowym mowa? Ja zawsze wcinam swoje własne, homemade ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakie tam z pewnej niemieckiej sieciówki. Myślę, że takie domowe też mnie nie przekona ;D Pozdrawiam!
UsuńJa również nie cierpię masła orzechowego tak normalnie, ale skoro mówisz, że w tym cieście wypadło świetnie, jestem skłonna uwierzyć. Ba - z chęcią porwałabym kawałeczek, bo właśnie rozgrzewam się kubkiem kawy i brak mi czegoś w zestawie... ;)
OdpowiedzUsuńJa masło orzechowe przygarnę chętnie w każdej ilości :) Uwielbiam je :) A ciasto fajne. Muszę się w końcu skusić i wypróbować jak smakuję wypieki z tym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe możesz oddać mnie, ja go uwielbiam!; D
OdpowiedzUsuńA ciasto musi być pyszne<3
Ciasto rzeczywiście wygląda niesamowicie, chętnie wpadnę do Ciebie na kawę:))
OdpowiedzUsuńObłędne! I to masło orzechowe... mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, ja bardzo lubię masło orzechowe - szczególnie te domowe
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńGratuluje pomysłowości - ciasto wygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, chętnie skuszę się na kawałek! :D
OdpowiedzUsuńA czy ktoś kto zrobił może napisać jak smakuje? To, że ładnie na zdjęciu wygląda to nie wszystko.
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie wygląda super, super rośnie, ale niestety smak mnie nie porwał mimo,ze uwielbiam masło orzechowe. Swoje ciacho upieklam z masla bez kawałków, no i ten posmak sody, przepraszam, ale dla mnie samo zło. Widocznie mi nie było to ciasto pisane 😚. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie orzechy na wierzch?
OdpowiedzUsuń