Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kremem panna cotta i kajmakiem






      Dzisiaj chciała bym zaprosić na tartę na kruchym spodzie z niesamowitym kremem panna cotta dodatkowo całość pokryłam kajmakiem i grubo siekanymi orzechami laskowymi. Wyszło rewelacyjnie i smutno mi że już nie ma ani jednego okruszka. Polecam pychotka!



Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka wody 
  • szczypta soli 

Panna Cotta 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 50 g cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżeczka agaru 

Dodatkowo:
  • 2 czubate łyżki kajmaku 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • 30 g orzechów laskowych 

Forma do tart 24 cm, natłuszczona


       Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i przekładamy do foremki wykładając nim dno i boki. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą albo ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
       Panna Cotta: śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać inaczej mogą powstać grudki. Doprowadzamy do wżenia. Studzimy a gdy śmietana zacznie gęstnieć przekładamy ją na wcześniej upieczone kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.
       Kajmak przekładamy do miski, dodajemy masło, mleko i cały czas mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa się połączy przekładamy ja na wierzch tarty i posypujemy grubo pokrojonymi orzechami. 


* Zamiast agaru możemy użyć żelatyny. Należy odmierzyć żelatynę na 0,5 l, zalewamy ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do śmietany.
* Ja powoli zamieniam żelatynę na agar nie dlatego, że agar jest pochodzenia roślinnego, ale dla tego, że jest szybszy, łatwiejszy w użyciu i masa szybciej tężeje.
* Do przepisu wykorzystałam kajmak dobrej jakości jeśli wykorzystamy masę korówkową z puszki dodajmy tylko mleko i obserwujmy jaką będzie miało konsystencje. Masa musi z łatwością się rozsmarowywać.






Komentarze

  1. wcale się nie dziwię że nic już nie zostało :) ja to bym się chyba z nikim nie podzieliła takimi pysznościami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty i chciałam zrobić właśnie jakąś z ciemnym ciastem więc zrobię właśnie tą. Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna ! Już sobie wyobrażam jak rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale musi być pyszna<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty robię głównie latem - z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Twoja wersja z posypką wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo piękna, w moim guście, zapisuję
    Zdradź tajemnicę gdzie kupujesz agar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agar znajdziesz w każdym sklepie ze zdrową żywnością, albo w sklepie dla wegetarian i wegan.

      Usuń
  7. Tez robiłam tartę w innym smaku. szkoda , zenie wymieniłyśmy się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :-) ale pyszotka ,dobrze ,że choć zdjęcia zostały.

    OdpowiedzUsuń
  9. Magiczna kuchnia Darii17.01.2014, 23:58

    Dobrze, że zdjęcia nie tuczą:) Ale chętnie załapałabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywam kawałek tej pysznej tarty, znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pychota no i widzę, że podobny klimat dis u mnie:) Właśnie tartę kajmakowo-serową chodzę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie! Świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobiłem... Co tu pisać, po prostu POEZJA połączenie karmelu i wanilii czy może być coś lepszego. Serdeczne pozdrowienia dla autorki od Pana Kajmaka;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobiłem... co tu dużo pisać po prostu POEZJA. Połączenie karmelu i wanilii czy może być coś lepszego. POZDROWIENIA DLA AUTORKI;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę :D Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz