16.01.2014

Tarta z kremem panna cotta i kajmakiem






      Dzisiaj chciała bym zaprosić na tartę na kruchym spodzie z niesamowitym kremem panna cotta dodatkowo całość pokryłam kajmakiem i grubo siekanymi orzechami laskowymi. Wyszło rewelacyjnie i smutno mi że już nie ma ani jednego okruszka. Polecam pychotka!



Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka wody 
  • szczypta soli 

Panna Cotta 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 50 g cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżeczka agaru 

Dodatkowo:
  • 2 czubate łyżki kajmaku 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • 30 g orzechów laskowych 

Forma do tart 24 cm, natłuszczona


       Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i przekładamy do foremki wykładając nim dno i boki. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą albo ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
       Panna Cotta: śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać inaczej mogą powstać grudki. Doprowadzamy do wżenia. Studzimy a gdy śmietana zacznie gęstnieć przekładamy ją na wcześniej upieczone kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.
       Kajmak przekładamy do miski, dodajemy masło, mleko i cały czas mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa się połączy przekładamy ja na wierzch tarty i posypujemy grubo pokrojonymi orzechami. 


* Zamiast agaru możemy użyć żelatyny. Należy odmierzyć żelatynę na 0,5 l, zalewamy ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do śmietany.
* Ja powoli zamieniam żelatynę na agar nie dlatego, że agar jest pochodzenia roślinnego, ale dla tego, że jest szybszy, łatwiejszy w użyciu i masa szybciej tężeje.
* Do przepisu wykorzystałam kajmak dobrej jakości jeśli wykorzystamy masę korówkową z puszki dodajmy tylko mleko i obserwujmy jaką będzie miało konsystencje. Masa musi z łatwością się rozsmarowywać.






23 komentarze:

  1. wcale się nie dziwię że nic już nie zostało :) ja to bym się chyba z nikim nie podzieliła takimi pysznościami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty i chciałam zrobić właśnie jakąś z ciemnym ciastem więc zrobię właśnie tą. Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna ! Już sobie wyobrażam jak rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale musi być pyszna<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty robię głównie latem - z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Twoja wersja z posypką wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo piękna, w moim guście, zapisuję
    Zdradź tajemnicę gdzie kupujesz agar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agar znajdziesz w każdym sklepie ze zdrową żywnością, albo w sklepie dla wegetarian i wegan.

      Usuń
  7. Tez robiłam tartę w innym smaku. szkoda , zenie wymieniłyśmy się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :-) ale pyszotka ,dobrze ,że choć zdjęcia zostały.

    OdpowiedzUsuń
  9. O jaaa, coś wspaniałego!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Magiczna kuchnia Darii17.01.2014, 23:58

    Dobrze, że zdjęcia nie tuczą:) Ale chętnie załapałabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  11. Porywam kawałek tej pysznej tarty, znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ pychota no i widzę, że podobny klimat dis u mnie:) Właśnie tartę kajmakowo-serową chodzę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda rewelacyjnie! Świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobiłem... Co tu pisać, po prostu POEZJA połączenie karmelu i wanilii czy może być coś lepszego. Serdeczne pozdrowienia dla autorki od Pana Kajmaka;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj zrobiłem... co tu dużo pisać po prostu POEZJA. Połączenie karmelu i wanilii czy może być coś lepszego. POZDROWIENIA DLA AUTORKI;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę :D Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...