Przejdź do głównej zawartości

Faworki






     Chyba nie muszę ich przedstawiać myślę, że wszyscy je znają i choć raz mieli okazje ich spróbować. Więc nie będę pisała jakie są dobre :D Troszeczkę pracy przy nich jest, ale raz w roku w karnawale jak najbardziej wskazane :D




Z 1kg mąki wyjdzie około 110 sztuk. Składniki zaznaczone na czerwono to składniki na połowę porcji.

Składniki:

  • 1 kg mąki luksusowej / 1/2 kg mąki + mąka do podsypania
  • 8 żółtek / 4 żółtka
  • 600 ml kwaśnej śmietany  / 300 ml śmietany
  • 2 łyżki wódki, soku z cytryny, octu, 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder  
  • plasterek ziemniaka 


      Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy rozkłócone żółtka, śmietanę, wódkę, cukier i sól. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Ciasto powinno być twarde i lekko zbite. Bierzemy wałek i bijemy ciasto aż się spłaszczy następnie składamy na pół i znowu bijemy i tak około 15 minut. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
     Ciasto dzielimy na trzy części. Stolnice oprószamy mąką, wałkujemy porcje ciasta bardzo cienko, kroimy na ukośne pasy mniej więcej 11x4 cm. Nacinamy wzdłuż przez środek, przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.
      Rozgrzewamy olej, wrzucamy plasterek ziemniaka gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest rozgrzany i możemy wrzucać partiami faworki. Gdy sie zarumienią przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na półmisek i oprószamy cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Bardzo lubię - najbardziej te cieniutkie, z dużą ilością bąbli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faworki z dużą ilością cukru pudru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie znam nikogo kto by ich nie lubił! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze jem faworki z ogromną ilością cukru pudru, wtedy są najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, choć ostatnio pierwszy raz robiłam drożdżowe faworki i się w nich zakochałam :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faworki. Najlepsze robiła św. pamięci moja ciocia. Muszę w końcu sama spróbować je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To już?!? Już czas na faworki?!? :D Ostatnio chyba zbyt zakręcona jestem i nie zdawałam sobie z tego sprawy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Delikatniusie, kruchutkie, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam, lubię i chętnie robię. Znikają błyskawicznie bez względu na to ile zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam faworki, choc sama ich nie robię. Czuje wielki szacunek do wszystkich którzy robią je sami. Na szczęście mam kolerzankę, która co roku zapewnia mi dostęp do tych wspaniałości. Twoje zdjęcie przypomniało mi o nich.

    OdpowiedzUsuń
  11. Faworki bardzo lubię! Chyba nie ma nic lepszego na karnawał i ostatki jak chrust, czy róże :)

    OdpowiedzUsuń
  12. talerz pełen pyszności :) częstuję się !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Iście karnawałowe! Porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczniutkie, wyglądają na takie kruchutkie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne, wprowadzają karnawałowe klimaty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz