25.01.2014

Pączki bananowe






      Takie trochę inne pączki niż te tradycyjne drożdżowe. Nie dodajemy do nich drożdży tylko proszek do pieczenia przez co ciasto po usmażeniu ma inną konsystencje ( nie są takie puszyste). W smaku bardzo intensywnie bananowe czyli coś dla miłośników tych owoców :D Najlepsze są takie małe na jeden kęs i jeszcze ciepłe. Żałuje tylko, że nie dodałam cynamonu, myślę, że fantastycznie by tu pasował.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki (przesiana) 
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 250 g puree bananowego (2 sztuki) 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka wódki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • olej do smażenia
  • cukier puder 

      Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej, lepiącej się masy. Olej rozgrzewamy, wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest porządnie rozgrzany i możemy zabrać się za smażenie. Na łyżeczkę nakładamy porcje ciasta a drugą łyżeczką zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.





32 komentarze:

  1. Powiadasz że dla miłośników bananów ? W takim razie poczęstuję się jednym jeśli można :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za fantastyczny przepis! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, pączusie wyglądaja wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale eksperymentujesz :) świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba są podobne do takich mini pączków na serku homogenizowanym, prawda? Bo tamte bardzo lubię, a bananowymi nie pogardzę :D!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale muszą pięknie pachnieć: )

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja super przepis, o takich pączka nie słyszałam. Zadziwiasz :)
    Wczoraj robiłam takie tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne zdjęcie. Chętnie poczęstowałabym się takim pączkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak apetycznie u Ciebie...chętnie bym zjadła Twojego pączka.. ado tłustego czwartku jeszcze daleko. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne! Posypałabym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne pączusie. Chętnie bym Ci porwała całe wiaderko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ Ty niesamowite rzeczy wymyślasz!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dość, że pączki (a ostatnio naszło mnie na nie strasznie, chyba taki okres w roku :P), to jeszcze bananowe - niebo w gębie ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł:D takich pączków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rety, a ja tu mam przymusowy urlop od gotowania;(:( podrzuć choć jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe!
    Z bananami nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe pączusie, z bananami pycha !

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, takie na jeden kęs :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj na 100% zrobię taką wersję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Widzę że wpadłaś w pączkomanię :)
    Zgrabniutkie Ci wychodzą!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiękne zdjęcia. *.*
    Chętnie wypróbuję takie urocze pączki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Z tymi bananami musi być rewelacyjne, skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejny cudowny przepis :) No i pączki bananowe? Nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Apetycznie niezwykle, szkoda że nie mam ich koło siebie. :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepiękne i muszą być przesmaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. wyglądają obłędnie:) mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  27. witam
    pod zdjęciem pączków widnieje źródło przepisu, patrz uważnie, pozdrawiam, a pączusie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Odpowiedzi
    1. Są dobre a najlepsze jeszcze ciepłe :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...