Pietruszka tak jak marchewka, burak czy cukinia fantastycznie pasują do słodkich wypieków. Warto jest się o tym przekonać i upiec babeczki, które są mięciutkie, wilgotne i korzenne w smaku. Przypominają ciasto marchewkowe więc jeśli je lubicie na pewno pokochacie muffinki pietruszkowe :D
Składniki na 11 sztuk:
- 150 g mąki (przesiana)
- 130 g cukru trzcinowego
- 120 g startego korzenia pietruszki (3 szt)
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. W drugiej mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy pietruszkę, mleko, jajko chwile ucieramy. Do suchych składników przelewamy mokre i wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 180*C 25 minut.
Fajny pomysł :)) ale czy smak pietruszki jest wyczuwalny? Ona ma nieco intensywny smak :P
OdpowiedzUsuńNie, nie jest :D
UsuńMuffinki pietruszkowe? Jaki ciekawy pomysł! Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńintrygujesz!
OdpowiedzUsuńZ pietruszką? Kurcze, wiem że są ciasta z całą paletą wrzyw, ale jakoś pietruszka mi przez myśl nie przeszła. Bardzo inspirujące :) Może kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńNie kiedyś tylko idź do sklepu kup 3 pietruszki wróć do domu i zabierz się za pieczenie :D
UsuńW pierwszej chwili pomyślałam o natce i jakoś mi nie pasowała do obrazka, musiałam chwile odczekać, by sygnał dotarł do mózgu:) Ale urosły!
OdpowiedzUsuńTakiego smaku babeczek jeszcze nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńOooo, ale ciekawe! Nie za bardzo przepadam za pietruszką, ale jeśli mówisz, że smakują, jak ciasto marchewkowe...; )
OdpowiedzUsuńU mnie mam kłopot z zakupem pietruszki ale spróbuję z pasternakiem :)!
OdpowiedzUsuńoj :) czuję że je upiekę, moja ciekawość wygra :)
OdpowiedzUsuńPietruszkowego wypieku jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na muffiny:) wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita, nigdy nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić muffiny z dodatkiem pietruszki! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takich, ale lubię takie oryginalne przepisy:)
OdpowiedzUsuńCudne i o niepowtarzalnym smaku, z chęcia spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wpada na moja liste wypiekow do wyprobowania <3
OdpowiedzUsuńTotalnie przepadlam w swiecie eksperymentow ´´ciastowo-warzywnych´´:D
Czy mleko można zastąpić czymś nie mlecznym??
OdpowiedzUsuńMożesz zamienić na wodę, albo mleko sojowe.
Usuń