23.01.2014

Muffinki pietruszkowe






      Pietruszka tak jak marchewka, burak czy cukinia fantastycznie pasują do słodkich wypieków. Warto jest się o tym przekonać i upiec babeczki, które są mięciutkie, wilgotne i korzenne w smaku. Przypominają ciasto marchewkowe więc jeśli je lubicie na pewno pokochacie muffinki pietruszkowe :D



Składniki na 11 sztuk: 

  • 150 g mąki (przesiana) 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 120 g startego korzenia pietruszki (3 szt) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli 


      W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. W drugiej mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy pietruszkę, mleko, jajko chwile ucieramy. Do suchych składników przelewamy mokre i wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 180*C 25 minut.






20 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :)) ale czy smak pietruszki jest wyczuwalny? Ona ma nieco intensywny smak :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki pietruszkowe? Jaki ciekawy pomysł! Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pietruszką? Kurcze, wiem że są ciasta z całą paletą wrzyw, ale jakoś pietruszka mi przez myśl nie przeszła. Bardzo inspirujące :) Może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kiedyś tylko idź do sklepu kup 3 pietruszki wróć do domu i zabierz się za pieczenie :D

      Usuń
  4. W pierwszej chwili pomyślałam o natce i jakoś mi nie pasowała do obrazka, musiałam chwile odczekać, by sygnał dotarł do mózgu:) Ale urosły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego smaku babeczek jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo, ale ciekawe! Nie za bardzo przepadam za pietruszką, ale jeśli mówisz, że smakują, jak ciasto marchewkowe...; )

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie mam kłopot z zakupem pietruszki ale spróbuję z pasternakiem :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. oj :) czuję że je upiekę, moja ciekawość wygra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pietruszkowego wypieku jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny pomysł na muffiny:) wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś niesamowita, nigdy nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić muffiny z dodatkiem pietruszki! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie jadłam jeszcze takich, ale lubię takie oryginalne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne i o niepowtarzalnym smaku, z chęcia spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis wpada na moja liste wypiekow do wyprobowania <3
    Totalnie przepadlam w swiecie eksperymentow ´´ciastowo-warzywnych´´:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy mleko można zastąpić czymś nie mlecznym??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamienić na wodę, albo mleko sojowe.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...