Przejdź do głównej zawartości

Muffinki pietruszkowe






      Pietruszka tak jak marchewka, burak czy cukinia fantastycznie pasują do słodkich wypieków. Warto jest się o tym przekonać i upiec babeczki, które są mięciutkie, wilgotne i korzenne w smaku. Przypominają ciasto marchewkowe więc jeśli je lubicie na pewno pokochacie muffinki pietruszkowe :D



Składniki na 11 sztuk: 

  • 150 g mąki (przesiana) 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 120 g startego korzenia pietruszki (3 szt) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli 


      W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. W drugiej mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy pietruszkę, mleko, jajko chwile ucieramy. Do suchych składników przelewamy mokre i wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 180*C 25 minut.






Komentarze

  1. Fajny pomysł :)) ale czy smak pietruszki jest wyczuwalny? Ona ma nieco intensywny smak :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki pietruszkowe? Jaki ciekawy pomysł! Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pietruszką? Kurcze, wiem że są ciasta z całą paletą wrzyw, ale jakoś pietruszka mi przez myśl nie przeszła. Bardzo inspirujące :) Może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kiedyś tylko idź do sklepu kup 3 pietruszki wróć do domu i zabierz się za pieczenie :D

      Usuń
  4. W pierwszej chwili pomyślałam o natce i jakoś mi nie pasowała do obrazka, musiałam chwile odczekać, by sygnał dotarł do mózgu:) Ale urosły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego smaku babeczek jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo, ale ciekawe! Nie za bardzo przepadam za pietruszką, ale jeśli mówisz, że smakują, jak ciasto marchewkowe...; )

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie mam kłopot z zakupem pietruszki ale spróbuję z pasternakiem :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. oj :) czuję że je upiekę, moja ciekawość wygra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pietruszkowego wypieku jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny pomysł na muffiny:) wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś niesamowita, nigdy nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić muffiny z dodatkiem pietruszki! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie jadłam jeszcze takich, ale lubię takie oryginalne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne i o niepowtarzalnym smaku, z chęcia spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis wpada na moja liste wypiekow do wyprobowania <3
    Totalnie przepadlam w swiecie eksperymentow ´´ciastowo-warzywnych´´:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy mleko można zastąpić czymś nie mlecznym??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz