Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jogurtem i żurawiną







      Ten rok chce zacząć od lekkiego, dietetycznego ciasta nie to że macie przejść na dietę :D ale po takim maratonie świątecznym czasami dobrze jest zjeść mniej kaloryczne ciasto. Jest ono wykonane z dwóch gatunków mąki, ale jeśli chcemy to możemy zrezygnować z maki pszennej i całkowicie zastąpić ją pełnoziarnistą. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i ekspresowe w wykonaniu. 
Szczęścia Wszystkim w nowym roku :D


Składniki:

  • 3 jajka 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 140 g mąki pszennej 
  • 140 g maki pełnoziarnistej 
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 100 ml oleju 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 100 g żurawiny 

Foremka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Wszystkie składniki oprócz żurawiny wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach do momentu połączenia około 1 minuty. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremki i pieczemy 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Jeśli mamy ochotę możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Oj, jak ja dawno nie jadłam takiego ciasta. Jestem ogromną miłośniczką żurawiny. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu ciacho wygląda rewelacyjnie więc zabieram kawałek tego jogurtowego przysmaku do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się. Gdybym miała wszystkie składniki, powstałoby dosłownie za moment. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam je!!!!! Dodałam jedynie startą skórkę cytrynową.
      Czy próbowałaś piec to ciasto w całości z mąki pełnoziarnistej?
      Korci mnie ta wersja, ale trochę się boje takiego charakterystycznego, ziemistego posmaku.
      W wariancie 50:50 mąka pełnoziarnista była dla mnie w ogóle niewyczuwalna.

      Usuń
    2. Mam nadzieje, że smakowało :D Piekłam z mąki pełnoziarnistej, ale to jest tylko wersja dla osób, które ja lubią i tolerują jej smak. Wszystkie wypieki z mąki pełnoziarnistej maja ten charakterystyczny smak lekko goryczkowaty, tak jak piszesz ziemisty.

      Usuń
    3. Oczywiście, że smakowało. :-) W takim razie pozostanę przy wariancie pół na pół.

      Usuń
  4. Właśnie miałam ochotę na ciasto z jogurtem: mówisz i masz, choć w moim przypadku: myślisz i masz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne ciacho! Do tej pory tego typu robiłam ze świeżymi owocami, ale takie też super wygląda. muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. lekkie smaczne i szybkie :) czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne i lekkie :)! Ale niestety jogurtowce nie chcą ze mną współpracować ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale już dawno nie jadłam ciasta na jogurcie :) Twoje wygląda świetnie :) I ten zdrowy dodatek żurawiny! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ciasta jogurtowe - nie dość że bardzo smaczne, mokre to w dodatku jakie proste w wykonaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Po Twoim ostatnim przepisie (tort orzechowy) czekałam z niecierpliwością na nowe cudo i doczekałam się. Ciasto jogurtowe z żurawiną musi być przepyszne. Mam teraz dylemat co na sobotę Twoje ciasto czy słodkie kartofelki (przepis też z internetu). Chyba zrobię obydwa, albo będę ciągnęła losy, który przepis pierwszy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak jest - po świątecznym obżarstwie trzeba dać naszemu brzuszkowi odpocząć ;) Bardzo lubię ciasta z jogurtem, więc podoba mi się ten przepis ;) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie również jogurtowe, Twoje ma ciekawie dobrane przepisy, muszę wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja dawno nie jadłam takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  15. Aaaa, i jak tu przejśc na dietę jak takie pyszności serwujesz???

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszne smaki, wspaniałe do kawki !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz