Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka korzenne i kilka słów o tym jak wybrać moździerz





                 Kruche ciasteczka korzenne to świetna alternatywa do pierniczków. Bardzo szybko się je robi bez wyrabiania i kręcenia. A przed świętami nie zawsze mamy dużo czasu na długie wypiekanie. Od razu są kruchutkie i mięciutkie. Nie muszą długo leżakować żeby zmiękły. Pięknie pachną przyprawami a dodatek mąki gryczanej podkręca ich korzenny smak. 



Składniki:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 g maki gryczanej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 białko 

            Masło ucieraj z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną, wymieszaj a na koniec dodaj mąkę pszenną i przyprawę. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu na około 3 mm, wycinaj dowolne kształty i układaj w foremce wyłożonej pergaminem. Ciasteczka posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 12-13 minut.

*Zamiast mąki gryczanej możemy użyć pszennej pełnoziarnistej albo zwykłej pszennej.






Jak wybrać dobry moździerz

Moździerz jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. Przygotujemy z nim różne pasty, pesto, guacamole, przyprawę do piernika, panierkę do mięs i warzyw. Ucieranie moździerzem wydobywa z przypraw intensywniejsze smaki i aromaty.Dobry moździerz powinien być ciężki, wykonany najlepiej z granitu albo marmuru. Powinien dobrze przylegać do blatu i być stabilny. Kolejną ważną zaletą jest chropowate wnętrze. Dzięki temu lepiej rozdrobnimy i utrzemy przyprawy. Końcówka moździerza powinna być zaokrąglona i lekko chropowata. To da nam gwarancję że wydobędziemy z przypraw wszystkie smaki i aromaty. A nasze potrawy zyskają na smaku.

 Ten i wiele innym moździerzy do kupienia w sklepie tarkaimiarka.pl



Komentarze

  1. Bardzo lubię takie kruche pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne te ciasteczka. A moździerz porządny w każdej kuchni musi być 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka to ja uwielbiam :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I nagle dom wypełniony jest aromatem świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu! Mogę zapytać jakim aparatem cykasz foty? Jestem pod wrażeniem stylizacji, gadżetów, jak i wypieków samych w sobie! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci bardzo to miło z twojej strony :) To zdjęcie zrobiłam canon 450D obiektyw 50mm aktualnie przerzuciłam się na profesjonalny aparat i cykam 5D iii.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok