28.11.2017

Podpłomyki z kapustą i grzybami






          Uwielbiam podpłomyki bo są szybkim sposobem na zrobienie czegoś dobrego do zjedzenia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce. Ciasto nie jest na drożdżach i nie musimy czekać aż nam wyrośnie. Składniki możemy dobierać według tego co akurat mamy w lodówce. Związku z tym że zbliżają się święta zrobiłam wersję z kapustą i grzybami. Wyszły naprawdę przepyszne. Ja robiłam kapustę od podstaw i taki podałam przepis, ale jeśli macie resztki kapusty ze świąt to jak najbardziej można ją wykorzystać. Do kapusty będzie pasować coś wędzonego np. boczek albo szynka. Każda wariacja wyjdzie pyszna :)


Składniki na 4 podpłomyki: 

Ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 150 g kiszonej kapusty 
  • 1 cebula 
  • 100 g suszonych grzybów 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% - 22% 
  • sól i pieprz 


                Dzień wcześniej zalej grzyby gorącą wodą i odstaw. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przełóż kapustę do garnka, dodaj odsączone grzyby zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 15 minut. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę dodaj odsączoną z wody kapustę z grzybami. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.
Ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i wlej tyle zimnej wody aby powstało elastyczne ciasto ja wlałam około 190 ml. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
              Ciasto podziel na 4 części. Blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na podłużny placek. Na środku rozsmaruj po łyżce kwaśnej śmietany, rozłóż nadzienie z kapusty i grzybów. Oprósz pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210*C na około 15 minut (brzegi ciasta powinny być zarumienione). Podawaj na ciepło.



7 komentarzy:

  1. Ale pyszne!
    Z pewnością smakują doskonale.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteśmy ciekawe smaku bo wyglądają świetnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny i pyszny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam podpłomyki a jeszcze z takimi wspaniałymi dodatkami to juz niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...